Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.24 / dotaz č. 193569
Dobrý den - děkuji za zodpovězení dotazu z minulého týdne. Měl bych k tomuto tématu ještě jeden dotaz. Budeli vyměněn solární panel za jiný, stejných parametrů, nemusí se tedy nikam hlásit. Jak je to v tomto případě s novou revizí ? Musí se poté, co proběhly výměny panelů udělat nová elektro revize zařízení?

děkuji za vaši radu
Dobrý den,

Fotovoltaický modul je samostatným výrobkem, který je měřen a posléze certifikován. Pokud jsem tedy z minulého dotazu správně pochopil, jedná se o výměnu stejného modulu za jiný modul, stejného výkonu a tím i rozměrů. Na základě této skutečnosti není nutné provádět žádnou další revizi, protože veškeré připojovací kabely zůstaly stejné, nic se tedy na zapojení ani připojení neměnilo, a proto není co revidovat.

Pokud by však přece jen došlo například jen k tzv. "překonektorování" kabelů u modulu, nebo prodloužení kabelů nebo změny trasy vedení kabelů DC vedení -v tom případě musíte provést dílčí revizi v té části, která byla předmětem změn.

Opět však upozorňuji na skutečnost, že výměnu modulu musí provést elektrikář s oprávněním min.§6, protože se jedná o práci pod napětím!
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk