Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.11 / dotaz č. 27113
Jaký systém topení (kombinaci) si mám zvolit v domě 270m2 (dvě patra,druhé bude obývané, třetí patro nevyužívané - nezateplené podkroví? Dům stojící v rekreační oblasti v blízkosti lesů není zateplený,obvodové stěny 50cm, okna dřevěná peletová-dvojitá.Plynová přípojka není.Přemýšlím o automatickém kotli na uhlí, dřevo, peletky, na nejstudenější místo krbová kamna a nakombinovat to s invertory-klimatizace (LG, Samsung...).Nevím jestli místo automatického kotle na uhlí nepořídit el. kotel. Poraďte mi prosím vás. Děkuji
Technické řešení závisí na Vašem přístupu k manipulaci s uhlím, dřevem, peletkami nebo elektřinou. Pokud Vám nevadí fyzická práce spojená s vytápěním pak bych upřednostnil všechny, které jsou spojené s manipulací s palivem. Vytápění elektřinou je velmi komfortní, ale nejdražší Váš návrh řešení nejchladnějšího pokoje krbem nebo invertorem - klimatizací není technicky čisté. Lepší bude prověřit proč je tento pokoj nejchladnější a hledat řešení a nápravu. Pokoje mohou být chladné z mnoha důvodů: tepelné mosty stavební konstrukce, malý výkon radiátorů, nedostatečný výkon otopné soustavy popř. málo využívaný pokoj, který prochladne a při dalším použití vyžaduje dlouhý čas k vytemperování.
Řešení závisí také na způsobu využívání. Je.li tento dům určen pouze k rekreaci pak elektrokotel má obrovskou výhodu v tom, že ho můžete na dálku ovládat tj. zapínat několik hodin před Vaším příjezdem. Kotle s manipulací paliva dálkové spínání neumožňují a po dobu několika hodin máte na chalupě diskomfort. Vytápění krbem se hodí především pro společenskou místnost s možností vytápět okolní prostory vzduchotechnikou nebo akumulací tepla a jeho dodatečném využití v otopné soustavě.
Pro Vaši představu uvádím porovnání nákladů pro různé formy energie, když bude mít Váš dům spotřebu tepla 150GJ/r. Pak náklady na vytápění budou:
- automatický kotel na hnědé uhlí 30206,-Kč/r
- černé uhlí 38961,-
- zplyňovací kotel na dřevo s akumulací 41096,-
- automatický kotel na peletky 46078,-
- automatický kotel na elektřinu a akumulací 89939,-

Uvedená čísla jsou pouze pro představu nákladů. Základem k výpočtu je tepelná ztráta objektu upravená podle způsobu jeho využívání a v neposlední řadě také investiční náklady. Váš dotaz je zaměřen pouze na vytápění, ale příprava teplé vody tvoří významnou nákladovou složku. Proto je třeba uvažovat její přípravu během celého roku.V období, kdy se bude topit je samozřejmé, že topná voda ohřeje TV, ale v období přestávky vytápění je třeba hledat řešení ve formě např. akumulačního el. boileru.




Odpovídá:  Ing. Pavel Kárník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk