Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.11 / dotaz č. 28490
Dobrý den,

prosím Vás, ať hledám jak hledám, nikde se nemůžu dočíst o kolik procent jsou vyšší náklady na výstavbu nízkoenergetických domků? Dle mé studie, co jsem si vypočítala se pohybují o navýšení cca 2% oproti klasickým domkům. Jinde jsem se dočetla že to vychází až 10%. Můžete mi prosím zhruba říct, jak se to pohybuje? Budu moc ráda za odpověď. Děkuji Vám.
Vážená paní,
ve starší literatuře se můžete setkat s údajem, že nízkoenergetický dům je asi o 10% dražší než "obyčejný" dům. V praxi ale záleží na tom, jak chytře vám projektant dům navrhne. Dobře navržený nízkoenergetický dům může být i levnější než "obyčejný" dům. Je ale nutné od začátku zadat, že chcete takovýto dům. Nejhorší a nejdražší cesta je ta, že vezmete typový projekt nějakého domu a přidáte izolaci a vzduchotechniku. Ušetříte možná neco na odměně pro projektanta, ale investiční náklady budou vyšší.
Více o problému například v této publikaci:
http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/jak-postavit-nizkoenergeticky-dum

Jinak je dobré zmínit, že nízkoenergetický dům je v současnosti překonaná záležitost, doporučili bychom vám zvážit stavbu pasivního domu. Seznam projektantů kteří se takovými domy zabývají, najdete třeba zde:
http://www.pasivnidomy.cz/


S pozdravem
L. Hudcová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Hudcová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk