Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.11 / dotaz č. 29690
Izolace vzduchem. Dobrý den, viděl jsem provádět izolaci fasády domu odvětrávaným systémem, kde na stěně domu, mezi trámky, nebyly izolační desky (vata), ale izolovat prý bude jenom vzduch. Pouze prázdná oblast mezi zdí a paropropustnou folií. Za ní normálně odvětrávaná mezera a fasádní obklad. Jak moc je toto řešení účinné? Vzduch je samozřejmě výborný izolant, ale lze ho ve stavební praxi takto použít? Volně, bez uzavření v nějakém materiálu?
Vážený tazateli,

k posouzení Vašeho dotazu by bylo nejlépe mít k dispozici nějakou dokumentaci provedení této skladby.
Dle Vašeho popisu je ovšem pravděpodobné, že taková skladba výrazné zvýšení tepelného odporu stěny nepřinese. Jestli jsem to pochopil dobře, tepelnou izolaci by měla zajištovat uzavřená vzduchová oblast mezi původní stěnou a paropropustnou folií.
Vzduch jako izolace samozřejmě nějaké vlastnosti má, ale především v případě, že není v této vrstvě proudění vzduchu - např. porezní materiály apod.
Pokud se jedná o souvislou svislou vrstvu pak proudění zcela jiště docházet bude a pak izolační vlastnosti budou nevýrazné.

Trochu nechápu celý smysl opatření, když izolační materiály nejsou dnes nic tak nedostupného a v ceně všech prací zateplení činí jen menší část celkové ceny
např. 1m2 fasádní minerální vaty ROCKWOOL FASROCK v síle 10cm stojí cca 279 Kč/m2. Pokud by se použil na zateplení polystyren EPS70F je např. 1m2 v síle 10cm za cca 104Kč.
Ostatní práce zateplení přitom budou stát třeba také 8 - 15 x více.

Závěr : Vámi popsané zateplení může být po stránce nákladů rovnocené běžným kontaktním zateplovacím systémům, ovšem z hlediska přínosu v oblasti úspory tepla je zřejmě přínos minimální.

(Ještě doplňuji : odvětrané fasádní systémy s izolací : s minerální vlnou je možné použít také)


Za EKIS Enviros Liberec

Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk