Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.11 / dotaz č. 29730
Dobrý den, jedná se mi o zateplení podkroví. Jde o rekonstrukci staršího domu. Starou izolaci jsem odstranil a potřeboval bych poradit jak postupovat dále. Sice jsem měl nějaké představy, ale po odstranění izolace původní a pročtení tématiky na webu jsem zjistil, že to nebude tak jednoduché jak jsem si představoval. Popsal bych to podrobněji, ale nevidím možnost připojit jako přílohu foto. Proto Vás předběžně kontaktuji takto.
S pozdravem
Vážený pane,
obecně platí, že při zateplování podkroví máte dvě odlišné možnosti:
1.Nejčastěji se používá zateplení mezi krokve a pod krokve (viz např. http://pruvodce.rockwool.cz/konstrukce/sikme-strechy/zatepleni-mezi-krokvemi.aspx?page=4973 ). Nejčastěji se používá minerální vata. Důležité je správně instalovat parotěsnou zábranu (http://www.strechy-fasady-izolace.cz/temata/hydroizolace/sanace-sikme-strechy-z-vnejsi-strany).
2. Nadkrokevní izolace (http://www.strechypts.cz/index.php?nid=5864&lid=CZ&oid=876775). Zde se nejčastěji používají polyuretanové desky, které mají výborné tepelně-izolační vlastnosti. Existují ale i systémy s minerální vatou (http://www.isover.cz/data/files/clanek-2-184.pdf nebo http://pruvodce.rockwool.cz/konstrukce/sikme-strechy/nadkrokevni-zatepleni-toprock.aspx?page=4979 ). Při tomto způsobu lze dokonale odstranit tepelné mosty. Určitou nevýhodou je vyšší cena a nutnost přeložení krytiny.
Pokud děláte větší rekonstrukci zahrnující i vytápění a nejste si jist tím jaký způsob je nejlepší a finančně nejvýhodnější, můžeme pro vás zpracovat Energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu rekonstrukce.

S pozdravem Mgr.F.Macholda

pozn. Karla Murtingera- Pokud si o tom chcete napřed jen popovídat a vyjasnit si možnosti zavolejte na 603731139, nebo pošlete
text a fotografie na K.Murtinger@gmail.cz ; já se tím zabývám už dlouho a lecos jsem vyzkoušel na vlastním domě.
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk