Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.11 / dotaz č. 29902
Dobrý den,

chtěla bych Vás velice požádat o radu. Bydlíme v bytě v cihlovém domě, cca 1 bm nad terénem. Pod námi jsou vlhké sklepy. Vzlínající vlhkost ze sklepů nám zničila 2 roky nově zrekonstruovaný byt, na zdivu a ve věcech se nám objevila plíseň, jejíž enormní nárůst nás donutil byt opustit. Odborník na hydroizolace provedl měření vlhkosti zdiva u nás v bytě a ve sklepech pod námi a zjistil, že místy je až 80%ní vlhkost zdiva. Náš byt je vzlínající vlhkostí dlouhodobě zatížen.

Firma na hydroizolace provedla v našem bytě chemickou injektáž do obvodového zdiva, aby se zamezilo vzlínání vlhkosti obvodovými zdmi. Uvnitř v bytě byly obvodové zdi zatepleny klima deskami - jsou to vápeno-křemičité desky, které do sebe nasají vlhkost ze zdi, vlhkost pustí do prostoru a poté je vlhkost průvanem vyvětrána ven.

Problém ale zůstává v podlaze. A má otázka zní, jak můžeme odizolovat podlahu, aby zbytek vlhkosti ze sklepů nešel k nám do bytu prostřednictvím podlahy. Máme použít předtím, než bude položena podlaha, nějaký hydroizolační nátěr. Jaký ? Nebo co máme dělat?

Velice děkuji za odpověď.

Vžená paní, bohužel váš problém je složitější, než lze takto na dálku poradit. Vzhledem k tomu, že jste již použili poměrně náročné zatepelní z interiéru silikátovými deskami, bylo by vhodné, aby ta firma, která se již u vás zabývala tepelnou izolací s dopadem na tepelně vlhkostní režim na pracující nejen na bázi rozdílu parciálních tlaků vodních par, ale i na bázi kapilární vzlínavosti ve své činnosti pokračovala a doporučila vám i vhodný způsob odizolování stropu nad sklepem.
Obecně lze říci, že transport vodní páry vzduchem z prostředí studenějšího (sklep) do prostředí teplejšího (byt) je obtížný a proto by možná bylo dostatečné vše řešit tepelnou izolací z exteriéru, tedy ze sklepa. Ovšem již použitý způsob řešení může determinovat toto jednoduché a obecné řešení a proto se skutečně přikláním k tomu, abyste oslovila firmu, která vám již pomáhala aby pokračovala.
Mimochdem obdobný systém, ovšem vyvinutý v ČR používá firma Rockwool. Vámi popsané desky byly vyvinuty v Drážďanech a jednalo se o společný projekt ČVUT a Drážďanské univerzity.
Zdraví
Roman Šubrt