Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.11 / dotaz č. 30346
Dobrý den, ráda bych se zeptala na poruchovost u spotřebičů spíše jejich elektromotorů nad stáří čtyř let, zda-li jsou hodně poruchové případně či vydrží delší dobu a o kolik ztratí na své úspoře energie nebo zda-li zůstane stejná.
Předem děkuji
Vážená paní,
životnost a poruchovost motorů záleží na jejich typu. Obecně platí, že životnost a spolehlivost domácích spotřebičů bývá většinou určována jinými součástmi než právě elektromotorem. Pokud není elektromotor výrazně přetížen či dokonce zablokován tak vydrží dlouhé roky provozu. Jako u všech elektrických spotřebičů jim vadí zaplavení vodou, ale to je pochopitelně mimořádná událost. Asi
nejspolehlivější jsou třífázové asynchronní motory (více o typech elektromotorů a jejich vlastnostech najdete na http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromotor). V domácnosti jsou častěji užívané jednofázové asynchronní motory s rozběhovým kondenzátorem (třeba zahradní sekačka, malá cirkulárka, pračky a pod.). U nich bývá nejčastější porucha probití kondenzátoru. Ten se však zpravidla dá celkem snadno vyměnit a motor může sloužit další léta.
Mixéry a různé domácí nářadí používá komutátorové motorky, které jsou dnes již také velmi spolehlivé, někdy ale hrozí jejich přehřívání při dlouhé práci a přetížení, případně při ucpání větracích otvorů. Dlouhodobé přehřívání může zkracovat životnost. Velmi spolehlivé jsou i různé motory ventilátorů , specielně bezkomutátorové motorky ve ventilátorech počítačů.
Není vyjímkou, že v domácnostech najdeme 20let staré vysavače, pračky, mixéry, které stále bez problémů slouží.
Stáří motoru nemá výraznější vliv na jeho spotřebu energie, trochu se sice může zvyšovat tření v ložiscích ale daleko větší vliv mají třeba převodovky na motor připojené (např. ve vrtačce). Tam může být účelné po několika letech nechat zařízení vyčistit a promazat.
Obecně platí, že starší spotřebiče mají zpravidla větší spotřebu než srovnatelné nové prostě proto, že se na to dříve tak nehledělo a také proto, že byly navrženy na 220V a v současné době je v elektrické síti 230V.


S pozdravem,
Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk