Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.11 / dotaz č. 30347
Dobrý den, koupili jsme teď starý dům, do kterého se chceme ještě před zimou přestěhovat. Příští rok budeme dělat celý nový krov, ale už nyní bychom rádi nějak provizorně zateplili strop (pod půdním nevyužívaným prostorem). Myslíte, že by se dala použít sláma? moc díky.
Vážená paní,
odpověď je v zásadě ANO. Z čistě tepelného hlediska jsou balíky slámy nebo i volně ložená sláma celkem dobrá tepelná izolace s výtečným poměrem užitné hodnoty k ceně. Stlačená sláma s objemovou hmotností nad 70 kg/m3 izoluje údajně téměř stejně jako jiné používané izolační materiály, obvykle udávaný koeficient λ = 0,044 W/(m.K) . Ostatně půdy starých chalup sloužily v zimním období k ukládání sena a možná i té slámy.
Je ale třeba počítat s určitými nevýhodami a riziky:
-pokud se použije sláma v balících (většinou se dělají balíky o rozměrech 40 x 50 x 60 cm), tak i když je položíme na tloušťku 40cm jsou oproti běžným minerálním izolacím o poloviční tloušťce poměrně těžké, je proto třeba aby podlaha půdy měla dostatečnou nosnost.
- je třeba zajistit aby mezi balíky nebyly mezery a aby nedocházelo k "zafoukávání" vzduchu do izolační vrstvy. Je proto dobré položit přes vrstvu slámy nějakou paropropustnou fólii (např. běžnou pojistnou fólii pod taškové krytiny (viz např.http://www.isover.cz/pojistne-hydroizolace)
- je bezpodmínečně třeba zajistit aby při porušení střechu nedocházelo k zatékání vody do vrstvy izolace; zde může posloužit výše zmíněná pojistná fólie, pokud ji dokážete odspádovat a na okrajích vyvést přes okraje zdí.
- sláma je hořlavá a zvyšuje tedy požární riziko. Je nutné nedávat ji do blízkosti komína; nejlepší by bylo kolem komína položit minerální vatu. Také je třeba zkontrolovat elektroinstalaci pokud tam je.
Píšete, že budete dělat nový krov. Pokud máte v úmyslu dělat obytné podkroví pak by možná bylo účelné nechat si udělat projekt na to podkroví a rovnou nakoupit tepelnou izolaci a pojistnou fólii , která k tomu bude třeba a prozatímně to položit na podlahu půdy místo té slámy.

S pozdravem ing.Petr Vogel
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk