Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.11 / dotaz č. 30405
Dobrý den,

můžete nám, prosím, poradit s výběrem správných kamen na dřevo?

Jde nám o dočasné řešení víkendových pobytů v zimním období. Do budoucnosti uvažujeme o komplexním novém řešení, to ale prozatím není aktuální. S ohledem na nezaizolovanost stavení prosím o radu, zda a která, eventuálně která jiná kamna byste doporučili z hlediska energetických potřeb stavby/místností.

Děkujeme

Vážený pane,
podívali jsem se na fotografie a prohlédli si na internetu vámi navržená kamna. Je to těžké rozhodování a hodně záleží i na tom jak vlastně budete ten dům v budoucnu obývat a jak často tam budete jezdit ještě před tou rekonstrukcí. Zde jsou nicméně naše doporučení:
Pokud budete dům v budoucnu nějak komplexně rekonstruovat tak by asi mělo být součástí rekonstrukce důkladné zateplení t.j. podlaha, fasáda, půda respektive podkroví a zlepšení oken (např. vsazení dvojskla do vnějšího křídla) nebo jejich výměna pokud jsou špatná. Pokud je tam k dispozici dřevo, pak by nejvhodnější vytápění byl patrně pyrolyzní kotel na dřevo s akumulační nádrží s osazenou elektrickou topnou vložkou, která by stačila na temperaci domu (viz např. http://www.atmos.cz/czech/images/zapojeni/13.gif ). Vytápění v době před rekonstrukcí by bylo vhodné řešit tak aby to co dnes nakoupíte bylo co nejlevnější nebo aby to šlo použít i potom.
Nejlepší řešení by možná byla instalace toho kotle s nádrží a ústředním topením už nyní. Je vhodné ten topný systém dimenzovat už spíše na cílový stav t.j. nechat spočítat plochu topných těles velikost nádrže a kotle podle výpočtových tepelných ztrát jednotlivých místností po provedení tepelné izolace, a to i za cenu že zatím by možná kotel nedokázal přiměřeně vytopit všechny místnosti. Pokud se ale používá dostatečně dimenzovaná akumulační nádrž, tak může být použit i kotel o větším výkonu (on potom prostě topí jen kratší dobu). Jako pomocné topení by se daly použít elektrické sálavé topné panely, které dokáží rychle vytvořit na omezeném prostoru tepelnou pohodu i když jsou stěny studené (http://www.fenixgroup.cz/pages/cs/podpora/pro-projektanty/teorie-vytapeni-elektrickymi-salavymi-panely).
Pokud to není možné, tak by asi bylo lepší koupit jen ta levná kamna Thorma do všech místností, cenou za to bude ale dost velká pracnost obsluhy těch kamen. Pokud máte rádi živý oheň a chcete krbovou vložku používat i v budoucnu vedle ústředního topení, tak možná koupit jednu vložku Jotul (asi tu F400). Na dočasné použití je ale poněkud drahá.


S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk