Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.12 / dotaz č. 32665
Dobrý den, chtěl bych začít stavět a nevím si rady z jakého materiálu mám stavět(svépomocí). Zatím mám jen studii a jedná se o RD se suterénem, přízemím a podkrovím ( valbová střecha 30 stupňů nadezdívka cca 1 metr. Rozměry 10.3 x 12.3, v přízemí je cca z této plochy cca 25 m2 zastřešená terasa. Topit bych chtěl dřevem, popřípadě uhlím. Vím, že je to trošku větší, ale, i když nemám tolik peněz, tak bych se do toho chtěl pustit. Mám možnost sehnat vatu nebo polystyren levněji. Dále nevím, jak zateplit podkroví ( nebude tolik využíváno ). Myslím tím dát vatu a parozábranu nebo nějakou zábranu i proti únikům tepla. Viděl jsem i podkroví z ekopanelů s vatou, je to dobré? Dále Vás ještě prosím o radu, jestli musím topit v celém suterénu ( cca 1/2 jsou úložné místnosti a jestli hodně zateplím celou stavbu, jestli musím mít rekuperaci. U nás všichni staví z 45 zdi a jinak nezateplují, tím pádem nemají problém s vlhkostí atd. Dále mají i teplo ze zdí, když se na jaře a na podzim naakumulují z venkovní zdi. Je těch otázek docela dost a i nějaké jsem trošku našel v odpovědí, ale moc Vás prosím o radu. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hezký den.
Dobrý den,
vzhledem k množství otázek by bylo ideální sejít se na osobní konzultaci a Vaše dotazy probrat přímo nad studií domu.

K materiálu, z jakého dům postavit: Bohužel neexistuje jeden univerzální materiál, který by byl nejvhodnější pro všechny stavby. Nejprve je třeba si říci, zda se má jednat o zděnou stavbu, či např. dřevostavbu. Vzhledem k tomu, že plánujete topit dřevem či uhlím bych preferoval spíše zděnou stavbu před dřevostavbou z důvodu akumulace tepla.
Pokud uvažujete o zděném domě, pak je dnešním trendem použít nějaké základní zdivo (keramické bloky, plynosilikát, vápenopískové cihly, betonové tvárnice) o menší tloušťce, např. 25-30 cm a to následně zateplit vnějším zateplovacím systémem s dostatečnou tloušťkou izolantu (cca 140 – 200 mm).
Vnější zateplení (kontaktním způsobem) je však vhodné přenechat spíše specializované firmě se zkušenostmi, svépomocí bych se do toho příliš nepouštěl, dá se na tom dost zkazit a oprava je složitá, pokud ji vůbec lze provést.
Řešením pro stavbu svépomocí by mohly být moderní bloky, které jsou poměrně značně vylehčené, či dokonce vyplněné vatou či polystyrenem. Celková tloušťka stěny je pak cca 450 – 500 mm a tepelně-izolační parametry stěny jsou poměrně slušné. Jsou zde však požadavky na přesnost, především je potřeba dobře založit první vrstvu, zdí se pak většinou tenkovrstvou technologií na pěnu nebo lepidlo.

K zateplení podkroví se obvykle používá minerální či skelná vata, která se vloží mezi krokve a druhá vrstva pod krokve. Dát vatu jenom mezi krokve není dostačující. Případně se dá jít s tepelnou izolací i nad úroveň krokví (pod krytinu), zde je však obvykle třeba vytvořit rošt, do kterého se bude izolace ukládat. Samozřejmostí je parozábrana z vnitřní strany.
Ekopanely lze využít především z důvodů akumulace tepla, použití do střechy mi přijde skoro zbytečné, ve srovnání s vatou mají horší tepelně izolační vlastnosti a patrně budou asi i dražší. Dají se případně použít jako nadkrokevní izolace, pokud byste chtěl do tohoto řešení jít.

Zda vytápět suterén záleží především na účelu, ke kterému jej chcete využívat. Pokud bude sloužit převážně ke skladování, vytápění je asi zbytečné, případně jej můžete jen temperovat. Pokud bude dům vč. suterénu (alespoň do určité hloubky zateplený), teplota v suterénu pravděpodobně nikdy neklesne cca pod 5 °C, spíše bude alespoň okolo 10 °C.

Rekuperace je další možnost, jak snížit tepelnou ztrátu, resp. potřebu tepla na vytápění. Díval bych se na ni ale především jako na komfortní záležitost, která Vám přinese příjemnější a zdravější vnitřní prostředí, tj. nebude se v domě hromadit vlhkost a koncentrace CO2, která může způsobovat únavu či bolest hlavy. Čistě z ekonomického hlediska však nelze instalaci nuceného větrání obhájit.

Pokud byste měl zájem probrat jednotlivé otázky podrobněji, objednejte se na osobní konzultaci v některém z našich středisek, http://www.ekowatt.cz/cz/kontakt.

S pozdravem
Petr Vogel

Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk