Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.12 / dotaz č. 34579
Vážený pan Šubrt,

chtěl bych Vás požádat o radu ve věci posouzení obvodových konstrukcí mého RD. Jedná se celkem o netradiční skladbu, těžko se mi k tomu shánějí informace...

Jedná se o nepodsklepenou dřevostavbu two by four s obytným podkrovím (šikmostřech), pojatou trošku netradičně. Průběh stavby je také trošku netradiční, stavební povolení mám na Porotherm 44 PD, se zateplením 8 cm. Postupně jsem se však znízkoenergetičtil až zpasivnil, takže změny se budou řešit formou změny stavby před dokončením (změny konzultovány se stavebním úřadem a tam s tím problém neměli).

Skladba obvodových konstrukcí z interieru:

- Hliněná omítka 1-2 cm
- KVH konstrukce 10 cm vyplněná nepálenou hlínou
- OSB deska 15 mm s přelepenými spoji (páska HASOFT PE)
- EPS 30 cm (2x15 cm na vazbu)
- omítka
- obvodová konstukce založena na 5 cm Foamglas F

K podobné skladbě jsem nikde nic nenašel. Co mě k takto nezvyklé konstrukci vede:
1) nepálenou hlínu (vepřovice) mám z bouračky zdarma (10 m od novostavby)
2) příznivé vlastnosti nepálené hlíny na vnitřní prostředí (regulace vlhkosti, akumulace, zvuková izolace...)
3) rád bych se v budoucnu vyhnul případným problémům s protrženou parozábranou a vlhkou vatou v konstrukci
4) v domě plánuji teplovzdušné cirkulační vytápění s rekuperací ATREA (TZ bez zahrnutí ztrát větráním a solárních zisků výpočtově cca 3,1 kW) nebo pouze větrání s rekuperací a dotápění elektrickými podlahovými kabely (ještě se rozhoduji, možná byste mi něco doporučil?)

Dále je zřejmě podstatné zmínit:

1) výplně otvorů Eurookna s trojskly U=0,5, profil rámu 92 mm (Slavona), stínění řešeno přesahy střechy + venkovními žaluziemi ve štítové stěně

2) izolace základových pasů až po základovou spáru 10 cm EPS Perimetr

3) nadkrokevní izolace střechy ve složení (přiznané krokve v interiéru, krokve nejdou skrz izolaci):
- OSB P+D 15 mm záklop na krokvích, přelepeno ve spojích (páska HASOFT PE)
- rozřezané OSB-I nosníky, výška 30 cm, délka 30 cm vždy se 70 cm mezerou kotvené do krokví, mezi OSB nosníky izolace EPS 100S 30 cm v celé ploše střechy
- pojistná kontaktní difuzní hydroizolace jutadach 135
- kontralatě kotvené k OSB-I nosníkům (tvořící provětrávanou mezeru 4 cm)
- OSB P+D 15 mm
- podkladní asfaltový pás + krytina (asfaltové šindele IKO Cambridge HD)

4) izolace podlahy v přízemí 20 cm EPS (3x5 cm EPS 100Z + 5 cm EPS T3500)

Současný stav stavby:
- postaveny obvodové konstrukce opláštěné OSB + příčky
- stropy přiznané trámové, zaklopené fošnami 4 cm
- kompletně hotová střecha (i s krytinou, bez oplechování)


Jde mi o skladbu obvodových kontrukcí. Nebyl by s tímto problém? Neumím to spočítat, ale dle pročítání diskuzí na TZB-info a living.cz mám pocit, že roční bilance kondenzace by měla v tomto případě být příznivá.

Vím, že při difuzně uzavřené konstrukci by měla být parotěsná vrstva na straně interieru. Lze se na to ale také dívat tak, že ona vlastně v interieru (tedy na teplé straně konstrukce) je, jen je tam 11 cm vrstva hliněné omítky :o) Podle mě by se nemělo nikdy stát, že ta OSB bude v zóně kondenzace (možná se škaredě pletu), a to ani při venkovní teplote -20 st. C. Díky vzduchotechnice a nepálené hlíně by dle mě neměla být relativní vlhkost vzduchu v interieru vysoká, počítám do 50%.

Jsou dle vašich zkušeností mé úvahy správné?

Děkuji moc za případnou odpověď.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Bohužel v navržené skladbě netuším co máte na mysli tím, že obvodová konstrukce je založena na fouamglasu (pěnovém skle). Pravděpodobně se jedná o nosnou dřevěnou konstrukci případně obvodovéhliněné zdivo, což není problém - osobně bych tuto konstrukciasi navrhoval mírně jinak, neboť na můj vkus je pěnové sklo poměrně drahé, ale asi toto již máte provedené a prototo nebudu komentovat.
Skladba stěny jenavržená správně. Pokud bude ke kondenzaci vodní páry v této konstrukci docházet, tak k minimální a to v pěnovém polystyrénu, takže nikde nemohou vznikat problémy. Pro jistotu bych doporučil použít OSB desku s vysokým difuzním odporem (obvykle bývá dražší, protože je kvaslitnější), ale protože ji již máte tak doporučuji, pokud jde o OSB desku nižší kvality (poznáte pohledem zda jsou štěpky spojeny a nebo mezi nimi jsou dutinky), tak doporučuji desky 1-2x přetřítnějakým nátěrem o vyšším difuzním odporu - prostě dutinky zamatlat disperzní barvou.
Trochu větší problém mám se střechou. Jednak pěnový polystyrén v uvažované skladbě. Domnívám se, že bude velmi pracné utěsnit spáry mezi pěnovým polystyrénem navzájem a mezi I-nosníky a EPS.
Je potřeba, aby ve střeše byla konstrukce na vnitřní straně (OSB desky) parotěsnější, než na vnější straně (pojistná hydroizolace) a dále, aby odvětrávaná vzduchová dutina byla skutečně dostatečně odvětrávaná. Osobně se mi příliš asfaltové pasy na šikmou střechu příliš nelíbí, neboť jssou velmi parotěsné. Zvážil bych možnost místo vrchní OSB desky a asfaltu dát na střechu klasické střešní tašky.
Zdraví
Roman Šubrt