Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.12 / dotaz č. 34790
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na detail zateplení ostění oken osazených do líce zdiva. Plánuji, že budu RD zateplovat svépomocí. Zdivo je tloušťky 24 cm a bude kontaktně zatepleno 20 cm minerální izolace. Plánuji přesazení minerální izolace 4cm do vnějšího rámu okna. Chci se zeptat jakým způsobem je zaizolování oken nejvhodnější provézt.
1) použití izolantu po hranu okna a následné nalepení izolantu o požadované tloušťce zateplení rámu, tedy 4cm.
2) zařezání desky izolantu tak, aby přesahoval rám okna o požadované 4 cm.

Vím, že by varianta č.2 byla asi nejvhodnější, ale mám obavy ze vzniklé mezery mezi izolantem a rámem okna vlivem drobných nerovností zdiva a také vlivem nanesení lepícího tmelu.

Jinak při realizaci předpokládám použití plastových profilů okolo rámu oken.

Děkuji za radu a za předchozí odpověď na můj dotaz
Dobrý den,

podle ČSN 730540-2 (2011) norma doporučuje, aby výplně otvorů byly osazovány do obvodových stěn v rovině navazující na tepelně izolační vrstvu. Zpravidla je výhodné částečné překrytí okenního rámu tepelně izolační vrstvou. Osazovací spára mezi ostěním otvoru a rámem výplně otvoru musí být účinně a trvale tepelně izolována a těsněna. Zvláště pečlivě je třeba řešit detail překrytí osazovací spáry protidešťovou zábranou na vnější straně.
Osobně bych doporučoval ostění, včetně pod parapetem, obložit styrodurem tl. 3 - 4 cm z důvodu navlhání min. izolce v inkryminovaných místech.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB