Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.12 / dotaz č. 35117
Dobrý den, chystáme se na zateplení rodinného domku postaveného z cihel plných, tl. stěn je cca 45 až 50cm. Probírali jsme to s realizační firmou a doporučují nám zateplení 10cm polystyrénu. Konzultovali jsme s nimi i možnost zateplení špalet u nových plastových oken a bylo nám řečeno, že to není nezbytně nutné (dle mého názoru by to provedeno být mělo). Zateplení domku bude stát nemalé peníze a rádi bychom to provedli dobře. Proto se obracíme na vás s dotazem, jakou tloušťku izolace máme volit a zda nezateplení špalet může způsobit v budoucnosti větší problémy? Je možné získat na zateplení nějakou dotaci? Děkuji.
Dobrý den,
tloušťku tepelné izolace pro zateplení konstrukcí je nutno stanovit tepelně-technickým výpočtem na základě normových výpočtových a vyhodnocovacích postupů. Tepelně-technické parametry zateplené konstrukce musí splňovat minimálně „požadované“ normové hodnoty součinitele prostupu tepla „U“. V říjnu 2011 vešla v platnost novelizovaná ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov, část 2, ve které jsou zpřísněny požadavky na svislé „těžké“ stěny (plošná hmotnost konstrukce nad 100kg/m2 – uvažováno od vnitřního líce až po rozhodující tepelně-izolační vrstvu včetně). Normou požadovaná hodnota součinitele prostupu „U“ obvodových (těžkých) stěn je tedy 0,30 W/(m2.K). Tohoto parametru lze u stěn tl. cca 0,45m provedených z klasických cihel plných pálených dosáhnout přidáním min. 120mm tepelné izolace. Avšak i tato tloušťka je již na hranici použitelnosti, za bezpečnou tloušťku bych považoval 140mm tepelné izolace. Pro dosažení „doporučených“ hodnot součinitele prostupu tepla „U“ by bylo nutno na původní pětačtyřicítku přidat 160 až 180mm tepelné izolace.
Na základě předchozích údajů je patrné, že v současné době si již často nevystačíme s tloušťkou izolace 120mm, natož se 100mm. Při navrhování tloušťky zateplení je nutno zohlednit normové požadavky, technickou proveditelnost a samozřejmě i celkové náklady realizace. Tady je dobré si uvědomit, že tepelná izolace se na celkové ceně za zateplení podílí nevelkou měrou. Podstatnou část tvoří příprava podkladu, montáž, demontáž a pronájem lešení, lepidlo, kotvící povrchy, stěrka s výztuží a finální omítka, tedy součástí zateplovacího systému, které jsou prováděny vždy bez ohledu na použité tloušťce tepelné izolace. Samozřejmě, že s rostoucí tl. izolace rostou i náklady s dražší kotvící technikou, větší šířkou oplechování apod.
Zateplení ostění by mělo být nedílnou součástí celkového zateplení objektu. Pokud jsou již výplně po výměně a pokud při jejich osazování bylo uvažováno s výhledovým zateplením ostění, pak by neměl být problém tyto úpravy provést. Jiná situace je u původních dřevěných výplní nebo u výplní nových, kde viditelná (pohledová) tloušťka rámů z venkovní strany neumožňuje na ostění přidat žádnou tloušťku izolantu. V takových případech lze s maximální opatrností osekat omítku ostění a nadpraží a místo této vrstvy použít tepelnou izolaci s vrchní novou omítkou. V nejhorších případech se ostění nezateplí (skutečně technicky neproveditelná úprava detailu).
Nezatepleným ostěním nelze splnit podmínku výše uvedené normy, a to lineární činitel prostupu tepla, který vyjadřuje měrnou ztrátu jednoho metru běžného tohoto detailu (ostění, nadpraží apod.) a dále požadavek na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu konstrukce. Neprovedení zateplení této části pláště nemusí zákonitě vést k poruchám tepelně-technického rázu, ale riziko vzniku závady není malé. Každopádně bude tato část obvodového pláště působit po zateplení objektu jako výrazný tepelný most, kterým bude unikat nemalé množství tepelné energie.
Doporučuji optimální tloušťku tepelné izolace konzultovat s odborníkem přes tepelnou techniku nebo projektantem pozemních staveb. Vzhledem k nezadržitelnému růstu cen paliv a energií rozhodně nešetřete na tloušťce tepelné izolace. Tepelná izolace je ta vrstva, která vám bude šetřit energii a peníze po celou dobu životnosti zateplovacího systému, kterou lze odhadovat min. na 40 let. Pokud je to technicky proveditelné, tak bych rozhodně trval na zateplení ostění, nadpraží i parapetů maximální tloušťkou izolace, kterou lze použít. Tam kde to bude neproveditelné, tak bohužel se zateplení neprovede. Zateplení pláště doporučuji provést nad rámec „ vytápěného objemu stavby“, tedy např. přetažení zateplovacího systému pod úroveň stropu suterénu, pod úroveň terénu u podlah na zemině, na atiky, na nevytápěné části štítu apod. Není vůbec na škodu si na zateplení nechat zpracovat alespoň jednoduchý projekt, ze kterého bude jednoznačně patrný rozsah zateplení, použité tloušťky tepelných izolací, výměry, případně některé sporné detaily.
V současné době není aktivní žádný dotační program, ze kterého by bylo možné čerpat podporu na zateplení budovy. Delší dobu se v médiích objevují zprávy o opětovném otevření programu Zelená úsporám během příštího roku. Podmínky nejsou zatím známé, takže vám nemůžu ani poradit, zda se vyplatí na otevření programu čekat.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk