Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.12 / dotaz č. 35119
Dobrý den, hodláme stavět rodinný dům, máme vybraný typový (katalogový) projekt rodinného domu. Jelikož ceny energií stále rostou a ze všech stran je možné slyšet o zateplování, výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů, tak bychom nechtěli nic nechat náhodě. Vzhledově se nám vybraný domek líbí i dispozičně není špatně řešený. Proto se chceme zeptat, jestli je možné vybraný projekt dotáhnout do úrovně pasivního nebo alespoň do nízkoenergetického standardu? Předem děkujeme za odpověď.
Dobrý den,
šance jak dosáhnout nebo se alespoň přiblížit k nízkoenergetického standardu u „katalogového domu“ budou rozhodně vyšší než docílit standardu pasivního (nepředpokládám, že jedná o katalogový domek nízkoenergetický či pasivní). Jelikož nevím, jak je domek naprojektován, bude moje odpověď obecná.
Charakteristickým znakem pro nízkoenergetický dům (dále jen NED) je měrná roční potřeba tepla na vytápění do 50kWh/m2 za rok. Pokud se vám úpravami v projektu povede tuto hodnotu docílit, pak se bude jednat o NED. Zda se to povede, to bude záležet na celé řadě aspektů.
Prvním z nich je objemové a dispoziční řešení stavby. Velký vliv na výsledek má architektonické řešení objektu, tedy kompaktnost stavby. Architektonické prvky jako vikýře, arkýře, apsidy pro jídelní kouty apod., často zbytečně zvětšují ochlazované plochy konstrukcí a tím narůstá i požadavek na potřebu tepla. Dalším důležitým faktorem je dispoziční řešení, kterým se dá ovlivnit budoucí potřeba energie ve vztahu k využití tepelných zisků (vnitřních i venkovních). Dále se dostáváme k technickému provedení budovy a především k návrhu tepelně-izolačních vlastností jednotlivých ochlazovaných konstrukcí a jednotlivých detailů. Zda budova splňuje kritéria NED či ne, lze ověřit pouze výpočtem, rozhodně ne odborným odhadem. S návrhem objektu, případně s úpravou projektu na NED by měla současně probíhat výpočtová fáze, která průběžně kontroluje stav měrné potřeby tepla na vytápění. Pokud jste ztotožněni s vybraným projektem, pak bude pro vás obtížné měnit některé části stavby, dispozici, konstrukce apod. Úrovně NED nebude možno dosáhnout pouze tím, že se zesílí tepelné izolace na plášti, ve střeše nebo v podlaze. Zde se dostáváme do fáze, kdy bude nutno v projektu provést celou řadu změn a výsledkem může být zcela jiná stavba. V takových případech je jednodušší začít znova.
Situace u pasivních domů (dále jen PD) je jednodušší o to, že projektovou dokumentaci „katalogového domu“ lze rozhodně odložit a začít zcela znova. U PD začíná práce výběrem vhodného pozemku a umístění stavby na něm. Na návrh a jeho celkovou promyšlenost od objemového řešení až po nejmenší detaily jsou kladeny vysoké nároky. Pasivní domy lze zařadit do zcela jiné kategorie než běžné katalogové domy.
Závěrem jenom krátké shrnutí. Pokud jste rozhodnutí pro konkrétní domek a nechcete na něm měnit pro vás podstatné věci (objem, dispozice, vzhled), pak s projektantem konzultujte možnosti zlepšení tepelně-izolačních vlastností konstrukcí, které tvoří obálku budovy. Podporou pro úpravy projektu by měl být provedený výpočet energetické náročnosti objektu s vyčíslením měrné potřeby tepla na vytápění, který vám ukáže, jakým směrem jste se vydali. Rozhodně je nutno ocenit vaši snahu o minimalizaci budoucí spotřeby energie již v této (projektové) fázi, kde lze změnit řadu podstatných věcí za minimální finanční prostředky. Některé změny v realizační fázi již nejsou možné nebo jsou značně technicky komplikované a především souvisí s nemalými finančními náklady navíc.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk