Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.12 / dotaz č. 35179
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o odbornou radu k umístnění tepelného čerpadla 38AW065H7 (nebo podobného typu)
Nechávám si postavit pasivní řadový dům s tímto typem jednotky pro vytápění. Jednotka má být dle projektu domu umístěna před domem v ulici ve zděné stavbě velikosti 2x2m a vysoké 1,5m, údajně kvůli omezení hluku. Stavba by měla mít mezeru pod střechou 15x300cm a po straně 20x150cm pro přístup vzduchu.

Chtěl bych se zeptat, zda je možné do takovéto konstrukce čerpadlo umístit, aniž by došlo k výraznému omezení jeho funkce z hlediska proudění vzduchu okolo.

děkuji za radu
Dobrý den,
na Váš dotaz musí odpovědět závazně pouze projektant, který by měl provést ventilační výpočet a tento konzultovat s výrobcem.

V montážním návodu, viz např. zde:
http://www.carrier.pt/files/pdf/IOM-Unidade_Externa.pdf
jsou v obrázku č. 2 uvedeny jednotlivé minimální vzdálenosti venkovní jednotky od okolních překážek. Zároveň je v popisu na str. 5 tučně uvedeno: "The height of the obstacle at both front and rear side should be lower than the height of the outdoor unit", tedy přeloženo: "Výška překážky před přední i zadní stranou by měla být nižší, než je výška venkovní jednotky".

Montážní firma provede instalaci dle projektové dokumentace; projektant vytváří dokumentaci v souladu s předepsanými podmínkami výrobce...

Za Energy Consulting, o.s.
M. Škopek