Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.12 / dotaz č. 35958
Dobrý den,


chci dělat RD, rozměry 12,5 m na 10.5 m. Suterén, přízemí a podkroví. Zastavěná plocha cca 125 m2 ( je to trošku větší. ale je v tom i pergola. ) Valbová střecha 32 stupňů. Přízemí a jeden metr v podkroví chci dělat ze 30 STI keramické cihly a cca 18 cm polystyrenu nebo vaty. Chci se zeptat, jestli můžu udělat suterén z 44 STI ( bude 2/3 v zemi a nebude vytápěný )? Horní zdivo bude cca 12 cm uskočené dovnitř nad suterénem, aby pak po zateplení, byl odskok 6 cm přes suterén. Dělá se taková kombinace nebo co bych měl raději udělat? Mám více otázek a taky se chci zeptat, jestli si můžu u Vás sjednat zdarma nějakou konzultaci. Předem děkuji za odpověď.


Vážený pane,
to co píšete vypadá rozumně a tento způsob se používá. Existuje pochopitelně mnoho variací, bylo by možné například uvažovat o použití tenčí ch keramických bloků (např.24cm) které by svou únosností nejspíš také vyhověly a stěna by vyšla slabší. Obecně platí, že je lepší udělat nosnou část co nejtenčí a přidat na tloušťce izolace. Pokud použijete šedý PS bude mít vaše stěna součinitel prostupu tepla U=0,14 W/(m2.K) což je hodnota, která by vyhověla i pro nízkoenergetické stavby; norma doporučuje 0,25 pro běžnou "těžkou" stěnu. Dalo by se také uvažovat materiálu s větší tepelnou kapacitou než má keramický blok, na trhu se objevilo v poslední době více možností, například litá betonová stěna se ztraceným bedněním, která má na vnitřní straně jen tenkou desku s prakticky zanedbatelným tepelným odporem a umožňuje tudíž dokonalé využití tepelné kapacity betonové stěny.Tento systém pod názvem Maxiplus Aku (http://www.asting.cz/max-plus-aku.php) používá na vnější straně šedý polystyren a jeho maximální tloušťka je 25 cm. Objevil se už loni, dostal na ForArch ocenění Grand Prix. Již dlouho se také používá systém Sendwix s vápnopískovými bloky (http://www.sendwix.cz/) a další. Pokud byste chtěl maximálně využít tepelné zisky ze slunečního záření (chce to v zimě nezastíný perimetr od JV k JZ a trochu větší jižní okna) tak by se vám větší využitelná tepelná kapacita hodila. Pokud jde o ten suterén, i když bude nevytápěný, bylo by možné uvažovat o jeho tepelné izolaci extrudovaným PS až do úrovně základů.

Je otázka, zda nevylepšit dům tak aby splnil požadavky na pasivní dům. Nakonec je také možné využít službu Energeticko-ekonomická optimalizace projektu domu, kterou Ekowatt nabízí (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).
Pokud chcete můžete se objednat na konzultaci do pražského střediska EkoWATT Praha,Švábky 2, Tel.: +420 266 710 247
Fax.: +420 266 710 248 , e-mail: praha@ekowatt.cz
nebo pokud jsou pro vás bližší Budějovice tak do naší pobočky EkoWATT České Budějovice
Žižkova 1 (budova PVT) Tel: +420 389 608 211, Tel: +420 774 697 901
e-mail: cb@ekowatt.cz

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk