Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.12 / dotaz č. 36160
Dobrý den,
rád bych se s Vámi poradil, jak co nejefektivněji zaizolovat dům, aby byly ztráty co nejmenší a náklady co nejnižší.
Plánujeme dřevostavbu s tímto sendvičovým systémem:
Standartní celková tloušťka obvodové stěny je 26,15 cm.
Celkový tepelný odpor stěny je R = 5,88 W/m2K.

Složení obvodového panelu:
kontaktní vnější omítka,
tepelněizolační polystyren EPS F 80mm,
konstrukční deska OSB 12,5 mm,
rámová konstrukce KVH 140 mm s vloženou tepelnou izolací,
parotěsná zábrana,
konstrukční deska OSB 12,5 mm,
sádrokartonová deska 12,5 mm,
Složení podlahové vrstvy:
dlažba nebo plovoucí podlaha 10 mm,
betonová mazanina,
fólie PVC,
pěnový polystyren EPS 100 Z 80 mm,
beton C 20/25 s kari sítěmi 120 mm,
radonová izolace s funkcí hydroizolace,
podkladní beton,
zhutněná vrstva štěrkopísku,
Stropní konstrukce: - Strop je tvořen ocelovou konstrukcí sádrokartonového systému připevněném na střešních vaznících. Po zateplení 22cm minerální izolací se strop dokončí záklopem ze sádrokartonových desek.
Okna - Gealan, 6ti komorová, dvojsklo.
Topení - Kondenzační plynový kotel + vodní podlahové topení
Střešní konstrukce - Střešní konstrukce u přízemních domů je tvořena dřevěnými příhradovými vazníky, které se montují přímo na stěnové panely přízemí a tvoří současně i strop. Po instalaci pojistné protidšťové fólie a střešních latí se pokládájí střešní tašky (KM Beta).
Uvažujeme o zateplení 120mm polystyrenem, ale máme trochu obavy z možných plísní.
Dále pak nevíme jaký typ polystyrenu použít, je mnoho různých typů a nevyznáme se v tom.

Myslíte, že byste z těchto dat mohli navrhnout případné změny tloušťky zateplení, nebo i materiálu, aby
byl dům co nejúspornější? Podle projektu je dům ohodnocen na hranici C a D, což se nám moc nelíbí, ale ani nezdá, jelikož stavební firma tvrdí, že by domy měly být nízkoenergetické.
Mockrát děkuji za odpověď.

Obecně jsou požadavky na tepelně technické vlastnosti konstrukcí budov definovány v ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky. V této normě jsou uvedeny jak požadované hodnoty součinitele prostupu tepla – Unp (W/m2K), tak i doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla – Und (W/m2K). Zároveň každá nově stavěná budova nebo stávající budova u které se zasahuje do obvodového pláště musí splňovat požadavky vyhlášky 148/2007 Sb. na měrnou roční spotřebu energie. Splnění vyhlášky se prokazuje „Průkazem energetické náročnosti budovy“. Výsledkem je pak zařazení budovy do třídy energetické náročnosti.
Nízkoenergetický dům má ve srovnání s běžnou výstavbou podle současných norem zhruba jen poloviční až třetinovou spotřebu tepla na vytápění. Základním kritériem pro nízkoenergetický dům je roční spotřeba na vytápění nanejvýš 50 kWh/m2.rok.

Při vypracováváni „Průkazem energetické náročnosti budovy“ se mimo tepelně technických vlastností materiálů stavby zohledňují i ostatní technická zařízení stavby mající vliv na energetikou potřebu objektu (zdroj tepla, způsob ohřevu teplé vody, instalace úsporného osvětlení, ...). Tato celková spotřeba tepla se pak rozpočítává na podlahovou plochu. Hodnocení rodinného domu je nastaveno tak, že dům s běžným technickým vybavením se dostává do hodnocení „C“. Jednopodlažní domy se blíží k hodnocení „D“. Zlepšování tepelných vlastností obvodových konstrukcí nad doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540 mají pouze malý vliv na zlepšení hodnocení celé budovy. Pro dosažení podstatného zlepšení hodnocení celého objektu je třeba instalovat technická zařízení, která dále sníží celkovou potřebu energie (například tepelné čerpadlo). Obvodový plášť tedy může vyhovovat požadavku na doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540, bez instalace dalšího úsporného zařízení nelze dosáhnout parametrů nízkoenergetického domu.

Dle popisu Vašeho domu jsou hodnoty součinitelů prostupu tepla rovny nebo lepší než doporučené dle ČSN 73 0540-2. Z tohoto důvodu další zlepšování tepelně technických vlastností nebude mít velký vliv na snížení spotřebu tepla.
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk