Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.12 / dotaz č. 37008
Dobrý den,

dotaz se týká souvislosti hodnocení budov pomocí PENB a pasivncíh domů(PENB pro pasivní dům).

Pasivní domy mají jako jednu z podmínek měrnou spotřebu tepla na vytápění pod 15 kWh/m2a, ale také spotřebu celkové primární enegie pod 120 kWh/m2a (pokud je zahrnuto i osvětlení) nebo pod 60 kWh/m2a (pokud není zahrnuto osvětlení).

1)Ve Vaší brožurce "Energetická náročnost budov" od L. Hudcové je na str. 12 tabulka, která udává měrné spotřeby energií roztříděné do skupin A-G pro různé typy budov. Předpokládám, že tato čísla nazavná jako "merné spotřeby energie" jsou v podstatě pojem "primární energie" který se používá v souvislosti s pasivními domy.

2)Např. třída energetické náročnosti "C" pro bytové domy je v rozmezí 83-120kWh/m2rok.
Znamená to tedy, že pokud by byl bytový dům v této třídě "C" a závoveň by jeho potřeba tepla byla pod 15kWh/m2rok, dal by se klasifikovat z tohoto pohledu jako pasivní...?

Pokud správně chápu, byla by při takto nízké spotřebě tepla pod 15kWh/m2rok, spotřeba provozní primární energie ale asi výrazně nižšní než udává kategorie "C"...tedy pod 120 kWh/m2rok.

Pasivní domy by tedy měly spadat do kategorií A,B, někdy teoreticky i do C, tak aby jejich spotřeba primární energie byla pod 120 resp. (60) kWh/m2rok.

Děkuji za odpověď, případně za odkaz, kde by se toto dalo prostudovat, jak je to s klasifikací pasivních domů podle PENB.

Vážený pane,
hodnocení pasivních budov a PENB nemá moc společného.

V současnosti stále ještě platná legislativa (vyhl. 148/2007 Sb.) zařazuje budovy do kategorií A až G podle spotřeby energie. Zjednodušeně jde o energii, kterou musí dodat kotel a radiátory, aby v budově byla požadovaná teplota. Plus spotřeba na ohřev vody (spotřeba bojleru), větrání (spotřeba ventilátorů), osvětlení a chlazení (spotřeba chladicích zařízení). Součet všech těchto energií pak dává celkovou spotřebu pro hodnocení budovy. Do výpočtu vstupuje mnoho parametrů, které se pouze odhadují, takže výsledek nemá s reálnou spotřebou moc společného.
Primární energie, tedy zjednodušeně kolik uhlí se musí spálit v elektrárně, aby byla tato spotřeba pokryta, se vůbec nehodnotí. Samozřejmě v primární energii nejde jen o uhlí, ale o všechny energetické zdroje - uran, plyn, dřevo atd.

Nově připravovaná legislativa bude budovy hodnotit jak podle spotřeby vlastní budovy (tedy to, co provozovatel zaplatí na fakturách), tak podle spotřeby primární energie. Zřejmě se bude hodnotit spotřeba pouze z neobnovitelných zdrojů (uhlí, plyn, uran), nikoli z obnovitelných (sluneční záření, dřevo, teplo z okolního vzduchu atd.). Tato legislativa bude platit zřejmě od dubna 2013 a definitivní znění není dosud známo (v říjnu 2012).

Pasivní domy se hodnotí - nepovinně - podle TNI 730329 (rodinné domy) a TNI 730329 (bytové domy). Zde je metodika výpočtu jiná a hodnotí se POUZE spotřeba na vytápění. To je obsaženo v kritériu spotřeby (požadavek < 15 kWh/m2.rok). Dále se hodnotí i spotřeba primární energie (požadavek < 60 kWh/m2.rok) a do ní se už započítává spotřeba na ohřev vody, osvětlení a další. Tyto spotřeby už jsou předepsány metodikou výpočtu, není zde prostor pro "ohýbání" parametrů.

Kvůli rozdílné metodice výpočtu je tedy možné, že pasivní dům se spotřebou 15 kWh/m2.rok bude podle PENB spadat do kategorie A, B, C (nejčastěji vychází B). Pokud se setkáte s tvrzením, že pasivní dům by měl spadat do kategorie A a nízkoenergetický do kategorie B, pak jde o naprostý blábol.

Pro úplnost dodávám, že pasivní domy se hodnotí i podle mezinárodní metodiky PHPP (opět nepovinně), kde je metoda výpočtu opět jiná, takže výsledky jsou porovnatelné jen s velkou opatrností.

Podrobnosti ohledně výpočtů najdete v TNI 730329 (lze zakoupit zde: http://www.cni-normy.cz/).
V této chvíli asi nemá moc smysl studovat vyhlášku č. 148/2007 Sb., neboť zřejmě do konce roku 2012 bude nahrazena novou (s platností zřejmě od jara 2013).

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk