Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.12 / dotaz č. 37463
Dobrý den,
rád bych postavil pasivní dům. V současné době mám vybraný pozemek a potřeboval bych pomoci s posouzením zda takovýto pozemek vyhovuje pro stavbu pasivního RD. Můžete mi poradit či dát kontakt na někoho, kdo by mi mohl pomoci?
Existuje v současnosti nějaký dotační program na stavbu pasivních RD.

Děkuji za dpověď
Zdravím. V zásadě téměř každý pozemek je vhodný pro stavbu pasivního domu. Pokud chcete optimalizovat výběr pozemku tak jde o to, aby nebyl stíněný z jihu a pokud možno ani z východu a západu - čím méně stánění, tím může mít více tepla ze slunce. Samozřejmě také nejsou vhodné doliny, kde se v zimě drží mlha. Naopak vítr nevadí, ten není rozhodující.
Bohužel radit, koho zvolit pro projekt pasivního domu a koho pro stavbu zde není možné, neboť jde o neziskový portál, kde není možné poskytovat komerční rady. Podívejte se na stránky sdružení Pasivní domy:http://www.pasivnidomy.cz/, popřípadě na stránky zakladatele pasivních domů: http://www.passivhaus-institut.de/. Na obou těchto webech jsou i informace o tom, kdo je jako projektant proškolený v tomto druhu stavění.
Bohužel v současné době žádný dotační program na stavbu pasivních domů není - možná bude v příštím roce formou dotace úroků z úvěru, ale to je zatím nejisté a ani nejsou známy podmínky.
Zdraví
Roman Šubrt