Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.12.12 / dotaz č. 37562
Dobrý den,
rád bych stavěl nízkoenergetický dům, ale nevěřím dřevostavbám. Z různých variant mi nejlépe vychází zateplená cihla (cihla s náplní polystyrenu nebo pěny) o tloušťce 30-40 cm + parozábrana + zateplení 10 - 15 cm. Společně s rekuperací mi to přijde jako nejlepší kombinace. Napadá Vás, v čem by toto spojení mohlo být problematické (nějaký zakopaný pes).
Děkuji,
S pozdravem,
Děkuji Vám za Váš za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz.
Pro výstavbu nízkoenergetických domů jsou přímo k tomuto účelu vyráběny cihelné bloky. Jedná se o cihelné bloky určené pro obvodové stěny, označované např. jako HELUZ Thermo STI.
Typ HELUZ Thermo STI 44 s rozměry 247 x 440 x 249 (broušené) má součinitel prostupu tepla U = 0,21 W/m2.K. Cihelné bloky HELUZ Thermo STI 49 se shodnými rozměry má součinitel prostupu tepla U = 0,19 W/m2.K. Hodnoty součinitele prostupu tepla jsou uváděny bez omítek. Omítkami, zejména tepelně izolačními, se tyto vlastnosti ještě výrazně zlepší.
Dalšími vhodnými cihelnými bloky jsou bloky označované jako HELUZ Family 50 (broušené), které s venkovními a vnitřními omítkami dosahují součinitele prostupu tepla pouze 0,15 W/m2.K.
Tyto hodnoty součinitele prostupu tepla je možno porovnat se současně platnou normou ČSN 73 0540-2, která pro obvodové stěny požaduje dosažení součinitele prostupu tepla U = 0,30 a doporučuje hodnotu 0,25 W/m2.K. Pro nízkoenergetické domy pak uvádí hodnotu v rozmezí 0,18 až 0,12 W/m2.K. Z porovnání je zřejmé, že uvedené bloky THERMO STI požadavky normy na tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn nízkoenergetického domu splňují a to bez dodatečné izolace.
K výstavbě je možno použít i další cihelné bloky např. THERMO STI 44 s U = 0,22, případně 40 SB s U = 0,24. U těchto bloků by ale pro dosažení požadavků na nízkoenergetický dům bylo nutno opatřit zdivo dodatečnou tepelnou izolací.
Spojení domu s minimálními energetickými ztrátami s teplovzdušným vytápěním s rekuperací samo o sobě nepředstavuje žádný technický problém. Pouze je nutno dbát na pečlivé provedení všech stavebních detailů, aby byly vyloučeny tepelné mosty ve stavební konstrukci.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB