Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.12.12 / dotaz č. 37720
Dobrý den,

chci se zeptat, jestli se dělá tato varianta. Bungalov 13 na 9.5 s valbovou střechou, kde je nosná konstrukce dřevěný vyzník. Nosná obvodová zeď bude z 24 heluzu + polystyren. Podhled bych chtěl z OSB desek s parotěsnou folií a tepelnou izolací. Tak první dotaz, jestli může být OSB deska už jako první z vnitřní strany ( natáhl bych na ní perlinku a lepidlo ) a další dotaz, jestli můžu udělat vnitřní příčky dřevěné? OSB, vata s hranolem a zase OSB. Moc děkuji za info. Jo a ještě se chci zeptat, kolik polystyrenu bych musel mít na 24 heluzu, abych měl zeď jako u pasivního domu. Moc děkuji
Dobrý den,

podhled je možné řešit z desek OSB, jen je nutné natažení speciálním lepidlem určeného na dřevěné konstrukce. Příčky dřevěné být mohou záleží co je pro Vás jednodušší.
Dle normy ČSN 730540-2 je požadovaná/doporučená/doporučená hodnota pro pasivní domy součinitele prostupu tepla 0,3/0,25/0,18-0,12 W/m2K. Pro splnění požadované hodnoty je nutné použít tepelnou izolaci tl. min 50mm EPS 70F, pro splnění doporučené hodnoty tl. min 80mm EPS 70F a při zateplení na pasivní hodnoty je nutné použít 140-220mm tepelné izolace EPS 70F. Hodnoty jsou orientační nevím, kterou konkrétní cihlu použijete.
Doporučuji použití tepelných izolací pro pasivní domy, cenový nárůst s rostoucí sílou izolace není až tak velký.

S pozdravem Vítek
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Vítek* - EKIS Jihlava EAV tisk