Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.12 / dotaz č. 37788
Dobry den, pane Klobusniku, dekuji za odpoved.
V priloze posialm energeticky prukaz.
Stavet bychom chteli v okoli Brna, nekde kolem 200 mnm, na pozemku s vhodnou orientaci (jih,jihozapad).
Je mozno posoudit, zda se skutecne jedna o kvalitni NED?
Pri zbeznem vypoctu mi prijde cena za rocni provoz celkem dost vysoka...
O konstrukci se pise jen zbezne (betonovy sendvic, prefabrikovane dily, izolace 250 mm steny / 300mm strop, zaskleni 3 sklem). Neni u prefabrikovane kontrukce (zejmena betonovych dilu) problem s tesnosti?
Pokud by se izolace zesilila o cca 25%, byla by energeticka bilance asi vyrazne lepsi? Nema dum malo zasklenych ploch na jih - malo pasivnich zisku?
Hezký den,

dům by mohl být samozřejmě lépe tepelně izolován. Betonová nosná konstrukce nemá tepelně izolační vlastnosti, jak je tomu u porézních lehčených stavebních materiálů. Proto betonová stavba vyžaduje větší tloušťky zateplení. Doporučuji Vám stavět dům s tepelně technickými parametry pasivního domu, jež jsou uvedeny v ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky. Zda se zároveň rozhodnete pro rekuperační jednotku nuceného větrání, nebo budete větrat přirozeně okny bude záležet na Vás, pokud však nebudete požadovat například dotace z programu Zelená úsporám, kde je osazení rekuperace a s ní spojené dosažení potřebné měrné potřeby tepla podmínkou dotace.

Sluneční pasivní zisky jsou diskutabilní a nelze je přeceňovat, neboť v letním období naopak dochází velkými prosklenými plochami k přehřívání interiéru. V noci jsou zase velkými prosklenými plochami zbytečně velké tepelné ztráty. Je vhodné provést dostatečné přesahy střechy, aby byla okna a balkonové dveře v letním období přirozeně proti slunečnímu záření zastíněna. Nebudete tak muset kupovat drahé předokenní rolety a ve dne v domě svítit. Další možnost je provést zastínění pomocí vegetace v zahradě.

Stavbu domu je potřeba dobře promyslet, protože má sloužit zejména Vám a Vaší rodině nejméně padesát let. Pokud sám nemáte představu, můžete vše konzultovat s architektem nebo stavebním projektantem. Někdy se však dům stává výtvorem architekta a neosobním pro jeho uživatele. Proto projekt neuspěchejte.

Pokud budete mít další dotazy, rád Vám je zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB