Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.13 / dotaz č. 37991
Dobrý den.
V letošním roce plánuji dřevostavbu přístřešku pro skladování strojů a materiálu o půdorysu L se šikmou střechou (sklon 15-20stupňů)a orietací na jih až jihovýchod. Plocha střechy (cca35x6m)210m2. Zvažuji možnost umístění fotovoltaické elektrárny, jaký typ panelů by byl pro tuto instalaci nejvhodnější a s jakým finančním přínosem ročně mohu reálně počítat?
Děkuji za případnou odpověď
Vážený pane,
pro fotovoltaickou elektrárnu (FVE) můžete použít jak panely z monokrystalického, tak polykrystalického křemíku. V současnosti většina dodavatelů nabízí polykrystalické panely, kde je nejlepší poměr cena/výkon. Můžete ale narazit i na monokrystalické panely s velmi dobrou cenou - vyplatí se oslovit více dodavatelů a pečlivě porovnat jejich nabídky.
Při ploše 210 m2 a použití panelů s účinností 14 až 16% (monokrystalické mohou mít až 18%) bude max. výkon FVE max.30 kWp. Větší výkon bychom nedoporučovali, neboť FVE nad 30 kWp nemají nárok na podporu. Při orientaci na jih lze čekat roční přínos 900 až 1000 kWh/kWp, tj. max. 30 MWh.
Pokud FVE spustíte do 30.6.2012, pak můžete získat podporu ve formě výkupní ceny 2,83 Kč/kWh. Pro FVE spuštěné po 1.7. 2013 je cena 2,43 Kč/kWh.
Provoz v režimu zelených bonusů pro vás zřejmě nebude výhodný, protože z FVE s výkonem 30 kWp zřejmě spotřebujete jen malou část produkce a tržní ceny z FVE jsou obvykle nižší, než je rozdíl mezi zeleným bonusem a výkupní cenou.
Samozřejmě je nutné uvažovat i provozní náklady - elektro revize, pojištění, servis, případně reinvestici do střídače po 10 až 15 letech. Pokud budete provozovat FVE jako fyzická osoba, vztahují se na vás povinnosti jako na OSVČ, tj. platit zdravotní a sociální pojištění, příjem z provozu FVE je pochopitelně zdaněn.
Pro úplnost dodáváme, že pro FVE můžete použít i panely z amorfního křemíku, které mají oproti krystalickým zhruba poloviční účinnost, takže na střechu se vám vejde max. poloviční výkon. Tyto panely mívají nižší cenu, v současnosti je však nabízí jen málo dodavatelů.
Pozor: nárok na podporu mají jen FVE umístěné na budově zapsané do katastru nemovitostí. Pokud by váš přístřešek nebude v katastru zapsán, výše uvedené ceny neplatí. V tom případě můžete elektřinu použít pro vlastní potřebu a velikost FVE optimalizovat podle velikosti vlastní spotřeby. Nebo elektřinu prodávat za tržní cenu, která je v současnosti 0,3 až 1,0 Kč/kWh.
Více o FVE například zde:
http://fotovoltaika.ekowatt.cz/
http://oze.tzb-info.cz/9299-zmena-systemu-vyplaty-podpory-obnovitelnych-zdroju-od-1-ledna-2013
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk