Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.13 / dotaz č. 38002
Dobrý den
Navazuji na dotaz č: 37991 ze dne 22.1.13
Bohužel se plně neorientuji v uvedených jednotkách. Nevím zda je zde uveden tabulkový či špičkový výkon panelů, nebo skutečně reálně dosažený roční úhrn výroby. Nejsem si jistý správností mého finanční přepočetu Kč/rok. Tedy při ploše 210 m2, sklonu 15-20st. S J-JV orientaci a použití panelů s účinností 14 až 16% (monokrystalické mohou mít až 18%) bude max. výkon FVE max.30 kWp. Větší výkon bychom nedoporučovali, neboť FVE nad 30 kWp nemají nárok na podporu) a při očekávaném ročním přínosu 900 až 1000 kWh/kWp, tj. max. 30 MWh, pokud FVE spustím do 30.6.2012 a výkupní ceně 2,83 Kč/kWh, kolik bude činit reálně dosžený roční příjem z této instalace? Lze k této ceně připočítat zelené bonusy, pokud uvažuji pouze o prodeji vyrobené el. bez vlastní spotřeby? Zmíněná částka za kWh je nejspíš bez dph, nebo je provoz osvobozen několik let od plátcovství dph? Zbytečně nenadhodnocený reálně dasažitelný údaj v Kč/rok je pro mne důležitý údaj při základní rozvaze o provedení díla, proto tento dotaz.

Děkuji velice za odpověď a s pozdravem

Vážený pane,
u fotovoltaických elektráren se uvádí špičkový výkon kWp (kilowatt peak). Ten elektrárna dosahuje jen při maximálním osvitu, v praxi jen několik desítek hodin ročně. Stejně tak se u panelů uvádí špičkový výkon, někteří výrobci uvádí i výkon při nižším osvitu - je to uvedeno v technických listech výrobku.

Skutečná produkce elektřiny (kWh) se počítá vždy podle konkrétní lokality, sklonu a orientace panelů a konkrétních panelů, střídačů a dalších komponent. V ČR se dá počítat zhruba 900 až 1000 kWh na instalovaný kWp. Někteří dodavatelé uvádějí ještě vyšší čísla, aby nabídkové kalkulace ekonomiky vycházely optimisticky. V posledních letech je slunečního záření v ČR více, než je dlouhodobý průměr, takže některé elektrárny v praxi dosahují i 1100 kWh/kWp.

Pokud prodáváte elektřinu za garantovanou výkupní cenu, nebo za smluvní cenu, připočítává se k ceně DPH, pokud jste plátce DPH. Pokud elektřinu prodáváte za smluvní cenu a uplatňujete platbu za zelené bonusy, DPH se nepřipočítává. Smluvní cena za elektřinu z FVE je 0,3 až 1,0 Kč/kWh. Zelený bonus pro FVE spuštěné do 30. 6. 2013 je 2,28 Kč/kWh, pro FVE spuštěné po 1.7. 2013 je 1,88 Kč/kWh.

Více k tématu tady:
http://www.ceska-solarni.cz/prechod_ote.php
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/2012KV_KDP_12_10_2012.pdf
http://www.kodap.cz/cz/aktuality/fungovani-dph-pro-provozovatele-fve-v-rezimu-zeleny-bonus-od-roku-2013.html

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk