Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.5.13 / dotaz č. 40215
Dobrý den,
mohu se prosím zeptat, jak funguje ohřev vody pro bojler kotlem?
Znám jednu variantu: V bojleru jsou jako by dvě nádoby (nebo nádoba a had). V jedné je voda z topení a ta ohřívá druhou, vodu co se spotřebovává.
Druhá varianta je, ze jsou v kotli 2 okruhy vody. Jeden na topení, druhý pro bojler. Takže do bojleru místo studené rovnou přitéká teplá voda předehřátá kotlem. Teda jestli to dobře chápu.
A teď dotaz. Který systém je lepší? A vyplatí se kombinovat oba systémy? S použitím dvou výměníků vody (v kotli i v bojleru) by nemusela teplá voda nikdy dojít? Vím, ze z kombi bojleru po chvíli teče sotva vlažná, při větším odběru se nestíhá dohřívat...

Předem děkuji za odpověď

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Ohřívání vody pro užitkové účely je možno realizovat několika způsoby. Dva z nich popisujete ve svém dotazu.
1. Kotel mimo tepla do topení ohřívá vodu pro užitkové účely průtokovým způsobem. Spirálový výměník ( had) je umístěn přímo v kotli. Teplá voda je k použití trvale v množství daném výkonem ohřívače ale pouze při provozu kotle.
2. Kotel má v sobě zabudovaný zásobník na teplou vodu, ohřívanou otopnou vodou. Rozdělení tepla pro otopný systém a pro ohřev vody pro užitkové účely je řízeno automatikou, která většinou upřednostňuje vytápění. Množství teplé vody je dáno objemem vestavěného zásobníku (na př. 95 l). Odběr vody je možný i po vypnutí kotle do vyčerpání objemu zásobníku
3. Voda pro otop je přiváděna do akumulační nádoby. ve které je umístěn spirálový výměník kterým je voda pro užitkové účely ohřívána průtočným způsobem. Teplá voda je k použití trvale v množství daném výkonem ohřívače, objemem akumulační nádoby a teplotou v akumulační nádobě. Se snižující se teplotou v akumulační nádobě teplota odebírané vody klesá.
4. Voda pro otop je přiváděna do akumulační nádoby. ve které je umístěna další nádoba - boiler na teplou vodu. Tato je ohřívána teplem otopné vody. Množství teplé vody je dáno objemem vestavěného boileru a opět teplotou obsahu akumulační nádoby.
5. Kotel ohřívá vodu pro užitkové účely průtokovým způsobem v ohřívači umístěném mimo kotel, na př. v deskovém ohřívači. Odběr teplé vody je možný pouze při provozu tepelného zdroje. Množství vody je dáno výkonem externího ohřívače a výkonem tepelného zdroje.
Uvedené systémy nelze kombinovat. Který způsob je lepší nelze určit. Volba způsobu ohřevu vody závisí na požadovaném množství, době odběru, době prrovozu tepelného zdroje a požadované teplotě vody. Množství ohřáté vody je vždy omezeno jednak výkonem tepelného zdroje a zejména výkonem toho kterého ohřívače.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk