Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.13 / dotaz č. 40354
Dobrý den, jak je to u nové vyhlášky 78/2013 s posouzením alternativních systémů dodávek energie. Ve vyhlášce 148/2007 se řešily pouze novostavby nad 1000 m2. Jak by toto posouzení mělo vypadat nově(konkrétní příklad)? Jak s analýzou souvisí energetický posudek?
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Dle zákona 406/2000 Sb. ve změnách 318/2012 Sb. jsou přesně implementovány požadavky EPBD II, tedy posouzení alternativních systémů dodávek se dělá jak v případě nové stavby, tak v případě větší změny dokončené budovy. Forma posouzení se dále odvíjí od výkonu instalovaného zdroje. Pokud je nižší jak 200 kW, pak se jedná o zjednodušenou formu posouzení dle citace vyhlášky 78/2013 Sb. paragraf 7:

(1) Alternativní systém dodávek energie je
a) místní systém dodávky energie využívající energii z obnovitelných zdrojů,
b) kombinovaná výroba elektřiny a tepla,
c) soustava zásobování tepelnou energií,
d) tepelné čerpadlo.

(2) Technickou proveditelností se rozumí technická možnost instalace nebo připojení alternativního systému dodávky energie.

(3) Ekonomickou proveditelností se rozumí dosažení prosté doby návratnosti investice do alternativního systému dodávek energie kratší než doba jeho životnosti8). V případě alternativního systému dodávek energie podle odstavce 1) písm. c) se ekonomickou proveditelností uvedeného alternativního systému rozumí dosažení prosté doby návratnosti investice do nového jiného než alternativního systému dodávek energie, který je nebo má být v budově využíván, delší, než je doba životnosti tohoto nového jiného než alternativního systému dodávek energie.

(4) Ekologickou proveditelností se rozumí instalace nebo připojení alternativního systému dodávky energie bez zvýšení množství neobnovitelné primární energie oproti stávajícímu nebo navrhovanému stavu.

Pokud se jedná o více jak 200 kW, pak se jedná o formu energetického posudku specifikovanou ve vyhlášce č. 182/2012 Sb.

Petr Vogel
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk