Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.13 / dotaz č. 41658
DOBRY DEN.MAM DOTAZ JE-LI MOŽNÉ NA SVŮJ DŮM,NAINSTALOVAT SOLÁRNÍ PANELY A JAKÉ JSOU PODMÍNKY I CENA.POPŘÍPADĚ JE MOŽNÉ KOMBINACE S VĚTRNOU ELEKTRÁRNOU ? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
Vážený pane,
solární panely pro výrobu elektřiny nebo pro ohřev vody lze instalovat téměř na každý dům. Obvykle se využívá střecha, někdy i fasáda. Z energetického hlediska je nejvýhodnější orientace na jih a sklon panelů 30 až 60°. Při instalaci na svislou stěnu nebo při odchylce od jihu se energetický přínos snižuje a efektivita investice klesá.

Podle potřeby a dispozice konkrétního domu se volí i velikost systému. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu se běžně používá 6 až 10 m2 solárních kolektorů pro ohřev vody. Pokud je třeba požadavek na ohřev bazénu, plocha kolektorů je větší.
více k tématu zde:
http://ekowatt.cz/cz/informace/obnovitelne-zdroje-energie/energie-slunce---slunecni-teplo-ohrev-vody-a-vzduchu

Při instalaci fotovoltaického systému lze pro rodinný dům doporučit velikost 3 až 5 kWp, což je asi 25 až 40 m2. Elektřinu je nejjednodušší spotřebovat v domě, dodávka do sítě není ekonomicky příliš výhodná a nese sebou dost administrativy. Samozřejmě je možno elektřinou z fotovoltaiky ohřívat vodu. Jde tedy o náhradu solárního termického systému. Ekonomicky jsou obě možnosti srovnatelné.
více k tématu zde:
http://ekowatt.cz/cz/informace/obnovitelne-zdroje-energie/energie-slunce---vyroba-elektriny

Použití větrné elektrárny v rodinném domě je možné, ale nemůžeme ho doporučit. V místech výstavby vítr obvykle příliš nefouká, takže výroba elektřiny je nízká. Elektrárna je poměrně drahá, takže výsledná cena elektřiny je obvykle mnohem vyšší, než když si ji koupíte "ze zásuvky". Více k větrným elektrárnám např. zde:
http://ekowatt.cz/cz/informace/obnovitelne-zdroje-energie/energie-vetru

Přejeme slunné léto!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk