Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.13 / dotaz č. 41822
Dobrý den,
Měla bych k vám, prosím, dotaz. Postavili jsme přízemní domek z cihel Heluz thermo STI 44 broušená. Okna jsme pořídili plastová s trojskly.
Nyní řešíme, jakou na domku udělat fasádu. Názory se různí a my jsme bezradní. Setkali jsme se se čtyřmi názory:
1. tyto cihly není třeba zateplovat, že stačí tzv. termofasáda
2. zateplit pouze severní stranu domku polystyrenem 5 cm
3. zateplit celý domek polystyrenem 5 cm
4. zateplit celý domek polystyrenem 10 cm, zateplení 5 cm nemá cenu
Máme strach, že když bychom zateplili celý domek, že se uzavře. Termofasáda nám připadá prodyšnější. Máme ale strach, aby bylo zateplení dostatečné. Můžete nám, prosím, poradit? Děkuji a přeji pěkný den.
Vážená paní,
je otázka, co vlastně chcete. Pokud chcete dobře izolující stěny, lze uvažovat o zateplení. Stěny z cihel Heluz thermo STI 44 v této chvíli těsně vyhovují požadavku současné normy a izolují asi 4x lépe než půl metru silná cihlová zeď, z níž je postaveno mnoho starých domů. To znamená, že i bez zateplení v domě určitě nezmrznete. Z tohoto hlediska je správný názor 1) - cihly se zateplovat nemusí. Nevím přesně co myslíte termofasádou - pokud by mělo jít o nějakou tepelně-izolační omítku (běžně doporučovanou výrobci cihel), pak jde o vyhozené peníze. Takováto omítka vám zlepší izolační schopnosti zdiva zanedbatelně. Když použijete obyčejnou omítku, vůbec nic se nestane.

Pokud ale chcete důkladně izolující zeď, pak byla chyba použít cihly tl. 44 cm. Cihla typu Heluz thermo izoluje asi 4x hůře než polystyren nebo minerální vata. Proto je lepší použít v domě co nejméně cihel (z konstrukčního hlediska stačí obvykle tloušťka do 30 cm) a zeď doplnit izolací. Vám nezbývá, než chybné rozhodnutí opravit dodatečným zateplením. V každé stěně dochází během zimy ke kondenzaci vlhkosti. Cihlová zeď bez zateplení během léta obvykle vyschne. Pokud je zateplená, pak je vysychání pomalejší a může se stát, že voda se bude během let v konstrukci hromadit. Nemusí to vést k poruše zdi, ale rozhodně to zhorší tepelně-izolační parametry zdiva. Zateplení je proto třeba zvolit tak, aby oblast kondenzace byla ve vrstvě zateplení, kde nevadí.
Trochu paradoxně, čím lépe izoluje cihlová zeď, tím větší tloušťku izolace potřebujete. Zjednodušeně si to můžete představit tak, že pokud je uvnitř +20°C a venku -10°C, pak někde ve zdi musí být 0°C a tam voda určitě zkondenzuje (ve skutečnosti kondenzuje při vyšší teplotě). Když na zeď Heluz thermo STI 44 přidáte jen málo izolace, místo kde je 0°C bude pořád v cihle.
Z toho důvodu je nezbytné pro vaši zeď použít zateplení minimálně 10 cm (můžete i více, běžně se používá 18 cm). Když z ceny zateplení odečtete náklady na venkovní omítku, nebude konečná cena tak vysoká.

Nejhorší, co můžete udělat, je zateplit vaši zeď 5 cm polystyrenu. Vlhkost bude kondenzovat v cihlách a na rozhraní zdiva a zateplení. Pokud nejsou desky izolantu lepeny celoplošně, v mezeře mezi cihlou a polystyrenem běžně roste plíseň. To sice není vidět, dokud zateplení nesundáte, ale spóry plísní mohou pronikat do domu spárami ve zdivu. Zdivo bude navíc vlhnout a ztrácet izolační schopnost. S trochou nadsázky: zateplením 5 cm si dům zničíte!

Nerozumím vaší obavě z uzavření domu. Pokud chcete dům otevřený, nedávejte do domu okna a dveře! Pokud vám někdo tvrdí, že dům by měl větrat skrze stěny, ať si jde bydlet do stanu.
V každém domě je třeba větrat, zejména při použití moderních těsných oken. Nejjednodušší je otevírat okna, spolehlivější a komfortnější je vybavit dům větracím systémem. Při dostatečném větrání máte v domě zdravý vzduch, nehrozí růst plísní. Pokud se v domě větrá, je jedno jestli jsou stěny "uzavřené" nebo ne. Pokud se nevětrá, žádná venkovní omítka ani cihly to nezachrání!

Doporučuji vybavit několik místností v domě alespoň vlhkoměrem a v zimě větrat, pokud vlhkost přesáhne 60 - 70%. Ještě lepší je vybavit alespoň obývák, ložnici a dětské pokoje čidlem CO2, a větrat tak, aby v místnosti nebyla koncentrace CO2 větší než 1000 ppm (pokud tam jsou osoby). Toto čidlo stojí od 3 tis. Kč, což je ve srovnání s cenou celého domu zanedbatelná částka. Přitom kvalita vnitřního vzduchu má zásadní vliv na komfort bydlení, zdraví a příjemný pocit v domě - mnohem větší, než to, jakou venkovní omítku použijete!

Přeji příjemné a zdravé bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk