Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.13 / dotaz č. 43039
Dobrý den, zvažuji instalaci panelů na výrobu elektřiny na své garáži v Ptáčově, v domě běží na elektřinu standardní vybavení, vytápění je na plyn. Vyplatí se to z hlediska dnešních cen? Lze to časově stihnout do konce roku?
Vážený pane,
prvně odpovíme na druhou část otázky - stihnout to lze, nejprve je potřeba zajistit rezervaci výkonu u distributora, k tomu slouží formulář D22. Pokud bude kladné stanovisko je potřeba zařídit vše další (instalace, revize, licence, ...). Mělo by se to vše stihnout za 2 měsíce, samotná instalace je otázka dní.
Neuvedl jste rozměry střechy, ale pokud uvažujeme konvenční garáž, tak se Vám na střechu vejde FVE do velikosti 5kW instalovaného výkonu, což znamená i příznivější výkupní ceny. Průměrná cena investice za instalovanou kW je dnes nad 40.000 Kč, tedy pro 5kW elektrárnu 200.000. Tato elektrárna v průměru vyrobí 5MWh ročně, což Vám přinese 15.000 Kč - nyní už vidíte, že pokud významnou část vyrobené EE nespotřebujete v místě a tím pádem ušetříte, nemá pořízení FVE významný ekonomický smysl. Pokud byste spotřeboval polovinu vyrobené EE, což je optimistický předpoklad při běžném provozu RD bez klimatizace, dohřevu bazénu atd.) tak je to pro Vás se základním tarifem EE další finanční přínos 12.500 Kč ročně. Pak dostaneme prostou návratnost investice pod 10 let (při garanci výkupních cen do 31.12.2013 na 20 let). Závěrem lze tedy říci, že je potřeba analyzovat spotřebu RD a na základě toho se lze rozhodnout jak výhodné je pro Vás pořízení FVE. Další atributem, který hraje v neprospěch je nutnost přiřazeného IČ (tím pádem jste na 20 let i podnikatel)
V případě zájmu kontaktujte naše středisko a můžeme domluvit osobní konzultaci s analýzou Vaší spotřeby
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk