Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.13 / dotaz č. 43476
Dobrý den,
chci si pořídit TČ vzduch-voda a rozhoduju se mezi Nibe Split AMS10 12kW a 16kW. Mám podsklepený dům z roku 1989 se 2 obytnými podlažími s půdorysnou plochou cca 200m2. Okna plastová K=1,1, na půdě 20cm polystyrenu, obvodové zdivo tl. 45cm kombinace porobeton a duté cihly dále nezatepleno. Dům vytápím plynovým kotlem 22kW, který je ale v současné době značně předimenzovaný a neustále cykluje. Ve dvou pokojích topím na 23°C, jinde o něco málo méně. V domě jsou litinové radiátory. Spotřeba energie na vytápění se pravidelně pohybuje mezi 26 a 27 MWh/rok. TUV nyní ohřívám el.bojlerem 160 L na Akumulace 8 pro 3 osoby a stačí to, chci to nahradit ohřevem z TČ.
Podle spotřeby by mi mělo stačit TČ Nibe Split 12kW a zvýšený výkon ve velkých mrazech by dohnal elektrokotel což mi doporučuje jeden dodavatel. Jiný dodavatel tvrdí, že 12kW TČ je pro mě slabé a vnucuje mi 16kW, které se mi ale zdá zbytečně silné, navíc má 4,7kg chladiva a vyžaduje pravidelné roční kontroly a také vnitřní jednotka je větší (dvoudílná proti 12 kW) - celý komplet je samozřejmě dražší.
Je pro mě nutné 16kW TČ nebo stačí 12 kW a extrémní mrazy doženu elektrokotlem ? Máte pro mě případně jiné lepší řešení TČ vzduch-voda ?
Děkuji.
Vážený pane,
před instalací tepelného čerpadla je vhodné zpracovat výpočet tepelných ztrát objektu. Tím zjistíte, jak velké tepelné čerpadlo potřebujete. Na dálku to bohužel určit nemůžeme.
Další důvod je ten, abyste zjistil zda výkon těles odpovídá tepelné ztrátě jednotlivých místností a zda bude odpovídat po instalaci TČ. Většina TČ totiž má výstupní teplotu topné vody do 50°C (při vyšší teplotě klesá efektivita TČ, takže rozhodně nedoporučujeme provoz na vyšší teploty, i když to některá TČ umí).
Při této teplotě je topný výkon radiátorů o dost menší, než třeba při spádu 70/55°C, který zřejmě používáte nyní. Praktickým důsledkem je to, že TČ bez ohledu na svůj výkon dokáže dům vytopit jen do určité venkovní teploty (např 0°C). Pak už radiátory nestačí předat dost tepla. Řešením je buď dostatečně zvětšit radiátory (to právě zjistíte z výúpočtu tepelných ztrát), nebo TČ v určité chvíli vypnout a přejít na náhradní zdroj, např. elektrokotel nebo stávající plynový kotel.

Výpočet tepelných ztrát ostatně někdy požaduje i ČEZ pro přiznání sazby pro TČ.

Domníváme se, že návrh vašeho dodavatele na instalaci elektrokotle pro vás není výhodný. Budete potřebovat silnější jistič a platit tak vyšší měsíční platby. Možná by bylo lepší ponechat jako bivalentní zdroj váš stávající plynový kotel. Bohužel mnoho dodavatelů neumí zapojit regulaci tak, aby TČ správně spolupracovalo s plynovým kotlem (s elektrokotlem je to jednodušší). Vyplatí se vyžádat si od dodavatele několik referencí a osobně jednu nebo dvě prověřit, můžete si ušetřit dost starostí s nešikovným dodavatelem.