Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.13 / dotaz č. 44631
Dobrý den,
rád bych na svém rodinném domě provedl energetický audit. Letos v něm budu první zimu, jedná se o cca.30 let starou řadovku.
Jelikož nemám projektovou dokumentaci, mělo by být součástí auditu, měření termokamerou. Množství spotřebované energie budu vědět až po zimě.

Lze audit udělat dvoufázově?
Jaký navrhujete postup?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu sděluji:
Ve vašem případě nepůjde zřejmě o energetický audit, ale o Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), který obsahuje energetickou náročnost budovy na spotřebu energie a to nejen na vytápění, ale i elektřiny pro běžnou domácí spotřebu. Pro zodpovědné vypracování PENB je velice vhodná projektová dokumentace. Pokud tato není, je nutno provést zaměření domu a její opětovné vypracování.
U řadové zástavby staré cca 30 let, vystavěné podle tehdejších předpisů, lze oprávněně předpokládat, že tato stavba současným požadavkům na tepelné vlastnosti budov nebude vyhovovat. PENB by proto měl uvádět i návrhy na zlepšení zjištěného stavu.
Měření termokamerou je jednou z možností jak průkazně zjistit místa, kde dochází k únikům tepla různými tepelnými mosty. Součástí měření je mimo grafického znázornění i technická zpráva a možnost navrhnout opatření k odstranění zjištěných závad. Vzhledem k době výstavby domu patrně půjde o dodatečné tepelné izolace obvodových stěn, stropů a střechy, případně o výměnu původních oken.
Podle programu Nová zelená úsporám je možno na zateplení domu žádat o dotaci při splnění požadavků uvedených na www.nzú2013.cz.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB