Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.13 / dotaz č. 44686
Dobrý den,
Psal jsem předchozí dotaz na stavbu NE BUNGALOVU a podle vaši rady bych teda volil buď 44 Heluz Family bez zateplení nebo 30 Heluz Family + zateplení.Jakou variantu doporučujete???Topení bych chtěl plynový-kondenzační a krb s rozvodem topení do podlahy + akumulační nádoba.O rekuperaci neuvažuji.Děkuji za odpověď

Dobrý den,

Z Vašich doplňujících informací k dotazu 44676 vyplývá, že nebudete usilovat o splnění podmínek pro dotaci, a tedy snaha zajistit co nejnižší součinitel prostupu tepla bez ohledu na ekonomickou opodstatněnost není pro Vás prioritním hlediskem.
V tomto případě je na místě provést porovnání systému HF 44 broušená proti HF 44 2in1.
Návratnost vícenákladů na 2in1 vysoce přesahuje 100 let a je tedy ekonomicky nezdůvodnitelná. Nicméně záleží také na tom, jestli položka cca 50 tis. Kč je pro Vás rozhodující, případně bude-li možno v době výstavby využít nějakou akční slevu.
Doporučil bych tedy levnější variantu bez vnitřní výplně izolantem s výše uvedenými výhradami, ovšem za předpokladu, že při stavbě použijete všechny příslušné systémové prvky a dodržíte technologickou kázeň.
Pokud se připojíte k tomuto doporučení, doporučuji Vám dále věnovat největší pozornost tepelné ochraně podlahy a základů, neboť v závislosti na vývoji cen energií a nových zateplovacích technologií v horizontu desítek let, podlaha zůstane po dobu životnosti objektu, obvodové stěny nebo střechu bude vždy možno dodatečně zateplit.

S pozdravem,
J. Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk