Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.13 / dotaz č. 44762
Dobrý den, stavební úřad požaduje zpracování PENB pro novostavbu smuteční síně. Objekt pravděpodobně nebude mít ani číslo popisné a jeho využívání je pouze občasné. Svým charakterem ho nelze ani přiřadit k uživatelským profilům pro budovy administrativní, zdravotní sportovní apod. Nelze hovořit ani o tvalém vytápění, budou pouze temperovány sociální zařízení.Jak postupovat v tomto případě při zpracování PENB?
Vážený pane kolego,
z hlediska povinnosti zpracovat PENB dle zákona č. 406/2000 Sb. není rozhodující, zda budova má či nemá popisné číslo.
Rozhodující je, zda se v budově "používá energie k úpravě vnitřního prostředí" - viz §2 písm. p)

To znamená, že pokud se budova temperuje, pak by měla mít PENB pro účely stavebního řízení. Vzhledem k tomu, že budova bude vytápěna jen občas, asi nebude problém splnit požadavky na energetickou náročnost. Ovšem budova bude muset splnit požadavky na součinitel prostupu tepla konstrukcí (při výpočtu je třeba zohlednit nižší výpočtovou teplotu v budově). V tomto případě by asi bylo nesmyslné, aby budova využívaná jen občas musela mít okna s dvojskelm a stěny s tepelnou izolací téměř stejnou jako plně vytápěný objekt.

Požadavky na en. náročnost nemusí podle zákona splňovat budovy pro bohoslužby a náboženské účely (§7 odst. 5c). Domníváme se, že stavební úřad by mohl smuteční síň posuzovat jako budovu v této kategorii a pak by ani nemusel vyžadovat PENB.

Další možností je rozdělit stavbu na temperovanou část (toalety aj.) a nevytápěnou část. Požadavky na en. náročnost by se pak netýkaly nevytápěných prostor.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk