Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.13 / dotaz č. 44853
Dobrý den,je z energetického hlediska možné navrhnout přízemní bytový dům s neobytným podkrovím s obvodovým zdivem Porotherm 25 AKU P+D se zateplením? Stačilo by zateplení tloušťky 150 mm, abychom se dostali do en. třídy C?
Dobrý den,
skladbu obvodového konstrukce s nosnou vnitřní vrstvou z keramických tvarovek tl. 250 až 300 mm (s horšími tepelně-izolačními vlastnostmi, ale vyšší pevností) doplněnou o venkovní kontaktní zateplení, vidím jako výhodnější než zvolit jednovrstvé zdivo. Z tepelně - technického pohledu ideálního výřezu konstrukce (v ploše) budou tepelně-izolační vlastnosti srovnatelné, ale pokud se zaměříme na standardní provedení detailů na stavbě, je výhodnější separovat nosnou funkci stěny od tepelně izolační. Venkovní zateplení obalí konstrukce a vyřeší se tím cela řada komplikací u detailů.
Vámi navrhovaná skladba vyhoví normovým požadavkům na obvodové konstrukce. Zda se budova dostane do kategorie energetické náročnosti „C“ vám nepovím, to je věcí návrhu budovy. Tím by se měl zabývat projektant a energetiku konzultovat s energetickým specialistou. Obecně se dá předpokládat, že pokud budou dodrženy zásady a ustanovení vycházející z legislativy a norem v oblasti tepelné techniky, pak by neměl být problém kategorii „C“ dosáhnout.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk