Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.13 / dotaz č. 44876
Dobrý den, mohli-by jste mi prosím poradit? Bydlím na vesnické usedlosti, topím kotlem na dřevoplyn, letos jsem si nechal ke kotli nainstalovat Akumulační nádrž na TUV o objemu 1000L a chtěl bych si k tomuto topnému systému nainstalovat FVE o výkonu do 5 KW pro ohřev TUV na zimní provoz a na výrobu el. energie pro domácnost jako letní provoz. Mohli-by jste mi prosím poradit zda-li mohu využít některý dotační program MPO, rád bych totiž do budoucna ukončil provoz kotle na tuhá paliva a topil pouze sluneční energií. Děkuji za odpověď
Vážený pane,
program podpory EFEKT pro rok 2014 dosud nebyl vyhlášen, nicméně jeho vyhlášení lze čekat nejpozději do konce kalendářního roku. Sledujte web Ministerstva průmyslu a obchodu:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/

Na fotovoltaickou elektrárnu se však již několik let žádné dotace neposkytují, v tomto ani jiném dotačním programu. Jednou z příčin bude i to, že fotovoltaika je dnes již dost levná. Při životnosti elektrárny 20 roků vychází cena elektřiny z FVE pod 4 Kč/kWh, což je levnější než nákup ze sítě v tarifu D02. Je tedy zbytečné, aby stát dotoval něco, co se občanům vyplatí i bez dotace. Viz třeba tento článek:
http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/karel-srdecny-zpusobi-levna-fotovoltaika-dalsi-rust-cen-elektriny

Co se týče vaší myšlenky topit pouze sluneční energií, možná by ještě stálo za to trochu si rozmyslet velikost potřebných zařízení. FVE s v instalovaným výkonem 5 kW dosahuje tohoto výkonu jen několik dní v roce, prakticky funguje s mnohem nižším výkonem. V zimě pak je slunečního záření poměrně málo, takže je otázka, jak velkou elektrárnu budete potřebovat, aby vám nahradila stávající kotel na dřevo.
Více o fotovoltaice např. zde: http://fotovoltaika.ekowatt.cz/

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný