Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.13 / dotaz č. 44883
Stavím rodinný dům, kolaudaci předpokládám v květnu příštího roku. Mám na jižní fasádě nainstalovány fotovoltaické panely. Jaké jsou podmínky pro jejich připojení - musí mít dům kolaudaci? Je nutné je připojit do konce roku 2013, aby bylo možné získat dotace či výhodné sazby? Co pro to mám udělat?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Rozhodně by bylo dobré připojit malou fotovoltaickou elektrárnu do konce roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu, jako gestor zákona č. 165/2012 Sb., v současné době připravuje jeho novelizaci, kterou pravděpodobně dojde k zastavení provozní podpory pro nové výrobny (zdroje) elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedené do provozu od 1. 1. 2014. Současné cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu je platné pouze pro letošní rok. Při posuzování případných investičních záměrů do nových výroben (zdrojů) elektřiny z obnovitelných zdrojů s horizontem uvedení výrobny do provozu po roce 2013, by bylo vhodné zvážit smysluplnost ekonomické návratnosti projektu i bez provozní podpory.
Pro výrobny a zdroje uvedené do provozu po 31. 12. 2012 byla výše podpory nastavena na základě podmínek daných zákonem č. 165/2012 Sb. Hlavním kritériem pro stanovení výše výkupních cen je podle zákona č. 165/2012 Sb. podmínka patnáctileté doby prosté návratnosti. V případě stanovení výše zelených bonusů je stejně jako podle zákona č. 180/2005 Sb. zohledněna očekávaná průměrná hodinová cena elektřiny a skutečná hodinová cena v případě hodinového zeleného bonusu. Vzorec pro výpočet hodinových zelených bonusů je stanoven v příloze č. 6a vyhlášky 140/2009 Sb.
Současný nárok na podporu v roce 2013 je dán ustanovením §4 odst. 5 písm. d) zákona č. 165/2012 Sb., kde je definováno, že využitím energie slunečního záření se podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou ve výrobně elektřiny s instalovaným výkonem výrobny do 30 kWp, která je umístěna na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí; podporována je pouze elektřina vyrobená v jedné výrobně elektřiny do 30 kWp, která je umístěna na jedné střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí.
Na základě znění tohoto ustanovení musí být FVE výrobna umístěná na jedné budově/na fasádě jedné budovy. Pro nárok na podporu je nutné, aby předmětná budova byla v katastru nemovitostí evidována způsobem, kterým se evidují budovy a byla tak nezpochybnitelně splněna podmínka zákona. Na předmětné budově má nárok na podporu pouze jedna výrobna FVE (v rozhodnutí o udělení licence vymezená jako provozovna) s instalovaným výkonem do 30 kW.
Z toho vyplývá, že pokud má být novostavba zapsaná do katastru, musí být asi i zkolaudována.
Podmínky pro uvedení elektrárny do provozu - dle § 9 vyhlášky č. 478/2012 Sb. se výrobna elektřiny považuje za uvedenou do provozu, pokud jsou splněny všechny následující podmínky, přičemž za rozhodný okamžik je považováno splnění poslední z těchto podmínek:
a) rozhodnutí o udělení licence na výrobu elektřiny nabylo právní moci,
b) příslušným provozovatelem bylo provedeno první paralelní připojení výrobny elektřiny k elektrizační soustavě,
c) příslušným provozovatelem bylo instalováno měřící zařízení v předávacím místě výrobny elektřiny připojené do přenosové nebo distribuční soustavy nebo do odběrného místa zákazníka nebo do předávacího místa jiné výrobny elektřiny.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice