Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.13 / dotaz č. 45098
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký máte názor či nějaké zkušenosti s termoizolačním vnitřním nátěrem Q-therm, který by se aplikoval na zeď Heluz Family 50 2in1? Popřípadně jaké to má výhody či nevýhody.
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Z fyziky je známo, že tepelně izolační vlastnosti nějaké konstrukční vrstvy závisí na použitém materiálu, tedy na jeho součiniteli tepelné vodivosti vyjádřené ve W/m.K a dále pak na tloušťce použitého materiálu. Z fyzikálního rozměru součinitele tepelné vodivosti je zřejmé, že tepelný výkon procházející konstrukcí je tím menší, čím je větší tloušťka izolační vrstvy.
Propagované nátěry, označované jako tepelně-izolační, se nanášejí v tloušťce cca 0,5 – 1 mm.
Při těchto tloušťkách jsou tepelně-izolační vlastnosti nátěru zanedbatelné, oproti klasicky používanému polystyrénu, minerální vlně nebo dalším izolačním materiálům, u kterých jsou běžně používané tloušťky 6-8-10 i více cm. Dále dodavatelé tepelně izolačních nátěrů nikde neudávají technické vlastnosti, které by vlastnosti nátěru nějakým způsobem definovaly (součinitel tepelné vodivosti, tepelný odpor nátěru apod.). Zmiňovaný odraz tepla od stěn zpět do místnosti rovněž není doložitelný provedeným měřením.
V žádném případě nelze tyto nátěry srovnávat s tepelnou izolací z tradičních materiálů a nelze předpokládat, že nátěrem odstraníme případné tepelné mosty způsobené nevhodným provedením částí stavby.
Výhodou nátěrů je spíše protiplísňový účinek a barevné sjednocení povrchu vnitřní stěny. Nevýhodou je pak vyšší cena. Protože nejsou definovány tepelně-izolační vlastnosti nátěrů, nelze ani vyhodnotit ekonomickou návratnost vynaložených nákladů.
Pro bližší seznámení se způsoby provádění tepelných izolací doporučuji osobní konzultaci v našem poradenském středisku EKIS po předchozím dohodnutí termínu konzultace na tel. 38 731 25 80.


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk