Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.14 / dotaz č. 45691
Dobrý den,
mám prosbu o pomoc - radu. Před 3 lety jsem navštívil Váš seminář a postupně jsme se dobral k tomu, že si nechám potavit FVE na rodinném domě. Takmjsme také učinil vloni v létě. Elektrárna měla být hotova k 30.5.2013, nicméně vinou dodavatele byla připojena až 14.8.2013. Tím vznikla první ztráta a začaly , zdá se, problémy. Mám totiž pocit, že vyrábí na to, jakou má kapacitu, zoufale málo. Protože nevím, co dělat, obracím se na Vás s prosbou o radu. Elektrárna je z modulů KYOCERA 250kW o celkovém výkonu 9,8 kWp, na rovné střeše na stojanech se sklonem 30-35° na jih, měnič FRONIUS. Od 14.8.013 do 4.2.2014 vyrobila cca 2200 kW, což mi přijde jako nedobré, tím spíš, že jsme v dobré oblasti a orientace eklektrárny je asi ideální. Potřeboval bych si jen potvrdit, že je to opravdu málo za půl roku, abych mohl podnikat další kroky, protože dodavatel je naprosto nespolehlivý a je schopen mi nalhat cokoliv. Můžete mi, prosím, aspoň zhruba říci Váš odhad, zda je to opravdu málo?

Moc děkuji a mějte se pěkně!
Vážený pane,
fotovoltaická elektrárna s výkonem 9,8 kWp by měla ve vaší lokalitě s daným sklonem a orientací vyrobit za průměrný rok asi 10 700 kWh. Protože rok 2013 byl z hlediska dopadající sluneční energie slabší, z dostupných dat lze odhadnout že by měla vyrobit asi 10 500 kWh. Při přepočtu na vámi zadané období (půlka srpna 2013 až únor 2014) vychází teoretická produkce cca 3270 kWh, při přepočtu na rok 2013/2014 je to 3220 kWh. Bohužel tabulku s výpočty nelze k této odpovědi přiložit. Jde o odhad, pro přesnější stanovení by bylo třeba znát podrobně parametry FVE, schema zapojení a nakoupit klimatická data o slunečním záření od ČHMÚ.

Je zjevné, že vaše elektrárna vyrábí málo.
Příčin může být více, níže uvádím některé:
1/ špatný návrh. Při nevhodné kombinaci panelu a střídačů (což je důsledek toho, že firmy pod tlakem montují vše co jim přijde pod ruku) panely s určitým střídačem prostě nepracují.
2/ špatné zapojení. Často se stává, že panely při slabém osvitu nedávají dostatečný výkon a střídač je odpojí, ačkoli při správném zapojení by vyrábět mohly.
3/ Zastínění jednotlivých řad panelů navzájem, zasněžení panelů nebo zapadání listím.
4/ vadný panel (panely) - jeden vadný panel může vyřadit celý string, takže kus elektrárny nepracuje, nebo pracuje špatně.

Více k problému třeba zde:
http://ekowatt.cz/cz/sluzby/garancni-mereni-FVE

Doporučuji vám elektrárnu reklamovat, případně se obrátit na právníka a sestavit žalobu o náhradu škody - závisí to na tom, jak máte udělanou smlouvu o dodávce, co všechno vám dodavatel slíbil udělat. Dále doporučuji provést technickou inspekci, která najde příčiny, proč elektrárna nefunguje a případně doporučí zlepšení.

Přeji hodně úspěchů!
S pozdravem
K. Srdečný