Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.14 / dotaz č. 46188
Dobrý den,
právě jsme spolu tel.hovořili.
Minulý rok jsem měl celkovou spotřebu el.energie v mém RD na Halenkově 4,49 MWh. ( ještě bez FVE, ta byla nainstalována a spuštěna do provozu od 1.6.2013).
Nyní má prozatimní spotřeba el.energie je v RD 2,7 MWh, vyrobil jsem k včerejšímu dni z FVE 2,75 MWh, výkon FVE je 4,41 Kwp-panel Kyocera 245 , střídač 3 F SMA , spotřeboval jsem v domácnosti ( zelený bonus) a zaplatil poplatky čezu za 1,9MWh, přebytky mám 803 KW.
Při hrubém odhadu denní spotřebě cca 12-13 KW v domácnosti-bez FVE 2,7 MWV + cca 120 dní x13 KW , mně vychází zhruba roční spotřeba v RD 4,1- 4,43 MWh. Když k tomu započítám vyrobenou a spotřebovanou energii cca 3 MVh + 4,1 MVh , tak mám nárust spotřeby elektriky na cca 7-7,5 MVh ?
Ptám se jako laik , kde je ta úspora z FVE ? Nebo to špatně počítám? Nebo je snad špatně zapojený kvadr.elekroměr SL 7000? Dodávám ještě , že mám na střeše sol.panely - 6Ks z Bohdalic ( ty byly dříve než FVE) a všechno jde do 800l bojleru s el.patronou (6kv), tu ,ale nepoužívám.Termostat v bojleru je nastaveny na 90st.
v RD ?.Budu mít opravdu nárust spotřeby nebo je něco špatně, laicky mně to vychází , že současně spotřebovávám el. od Čezu a vyrábím z FVE a spotřebovám´= nárust celkové spotřeby
Děkuji za rozbor a odpověď.
Dobrý den,
děkuji za zaslaný dotaz. Odpověď rozdělím do tří oblastí:
1/ Výroba elektřiny z FVE
Množství vyrobené elektrické energie ve fotovoltaické elektrárně má řadu aspektů - poloha, sklon a orientace panelů, stínění, umístění ( např. stínění v úžlabech ), účinnost atd. Obecně lze pro Vaši oblast říct, že jeden instalovaný 1 kWp vyrobí cca. 1,1 MWh elektrické energie za rok. Toto množství elektrické energie se liší v jednotlivých měsící v souvislosti se slunečním zářením ( jiné je např. lednu oproti červnu, nebo červenci ). K Vašemu případu - fotovoltaická elektrárna na Vašem domě má instalovaný výkon 4,41 kWp, tudíž by měla vyrobit cca. 4,8 MWh elektrické energie ročně ( tato hodnota se může měnit v souvislosti s výše uvedeným ). V případě, že FVE byla nainstalována a uvedena do provozu 1.6.2013, množství vyrobené elektrické energie do konce února by mělo být cca. 3 MWh. Pokud píšete, že Vaše FVE vyrobila od 1.6.2014 do 24.2.2014 2,75 MWh, odpovídá toto množství uvedenému výpočtu.
2/ Spotřeba elektrické energie ve Vašem RD oproti vyrobené elektrické EE ve FVE
V každém případě platí závislost, že vyrobená EE ve FVE nebude korespondovat se spotřebou EE ve Vašem domě. FVE vyrábí elektrickou energii v době slunečního záření, kdežto Vy spotřeboiváváte lektrickou energii v průběhu celého dne. V případě, že FVE vyrábí více, než je Vaše okamžitá spotřeba, jsou přebytky dodávána provozovateli distribuční soustavy. V opačném případě, pokud výroba ve FVE nepokrývá aktuální spotřebu, je elektrická energie pro tento rozdíl dodávána z distribuční sítě a pokud není výroba ve FVE žádná, je EE dodávána plně z distribuční soustavy. Toto vše měří čtyřkvadrantní elektroměr, který máte umístěn na Vašem odběrném a předávacím místě. Pro Vámi napsanou úvahu, vzhledem k výše uvedenému, by jste tedy musel srovnávat data minimálně z každé hodiny v roce. V každém případě instalací FVE se Vám nezvýšila spotřeba elektřiny jak uvádíte v dotazu, ale pokud se Vám spotřeba elektřiny v domě zvýšila, doporučil bych, aby jste zrevidoval elektrické spotřebiče v domě, případně jejich provoz, a pokud je to technicky možné, maximálně přizpůsobil času, kdy FVE vyrábí elektrickou energii.
3/ Ohřev TV
V případě, že máte instalovaný zásobník na ohřev TV způsobem solárního ohřevu, nemůžu vzhledem k neznalosti instalace posoudit, jakým způsobem máte zabezpečen ohřev vody o období, kdy výroba tepelné energie ze solárních panelů nepokrývá požadavek. Pokud máte na tento dohřev instalovánu elektrickou patronu, je možné, že se tato automaticky spíná, aby byla zabezpečena požadovaná teplota vody v akumulačním zásobníku na TV. Pokud ji jak píšete nepoužíváte, nedokážu posoudit jak zajišťujete ohřev TV do ak.nádoby - pravděpodobně z instalovanéhgo kotle.

Pavel Konečný