Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.14 / dotaz č. 46257
Dobrý den,

plánujeme stavbu rodinného domu, bungalov 15m x 10m a řešíme otázku materiálu pro hrubou stavbu. Přemýšlíme nad ytongem a ekopanelem. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je možné odhadnout cenu materiálu. Nejde mi o nějakou přesnou částku, vím, že to není možné, jde mi spíše o porovnání cen ytong vs ekopanel, tedy o to, z kterého materiálu by vyšla stavba levněji? A ještě bych měla jeden dotaz, který se týká energie potřebné na vytápění. Chceme topit pouze elektrickým podlahovým topením. Podle informací, které máme by spotřeba el.enegrie byla v případě domu z ekopanelů nízká, jak by to ale bylo v případě ytongu? Vyrovná se ytong vlastnostem ekopanelu? Snažím se prostě porovnat cenu a kvalitu těchto dvou materiálů a nějak se mi stále nedaří. Děkuji moc za pomoc!!!
Vážená paní,

nevím, co přesně myslíte pod pojmem Ekopanel, pokud jde o panely z lisované slámy, musíte do ceny zahrnout i nosnou konstrukci domu. http://www.ekopanely.cz/ Izolační úroveň je na úrovni Ytongu nebo horší, záleží na tloušťce stěny z Ytongu.

Cena hrubé stavby nezáleží zdaleka jen na zdícím materiálu, resp. materiálu obvodových stěn. Požádejte projektanta, aby vám udělal alternativní rozpočet na obě konstrukce. Starší porovnání cen najdete třeba zde:
http://www.ekowatt.cz/uspory/vybrane-obvodove-konstrukce.shtml
Cenu hrubé stavby zásadně ovlivní třeba založení stavby, pro Ytong budete potřebovat základovou desku nebo základové pasy, což je poměrně drahé. U lehké stavby ze slaměných panelů lze použít významně levnější založení na betonových patkách. Obdobně i konstrukce stropu a střechy závisí na tom, zda je obvodové zdivo nosné (Ytong) nebo ne (ekopanely).

Obecně platí, že nejvíce peněz vám ušetří chytrý projekt. Nejhorší je "vylepšovat" již existující projekt třeba tím, že budete přidávat tepelnou izolaci. Je třeba si rozmyslet, jaké parametry by dům měl mít. Doporučuji použít konstrukce izolující na úrovni pasivního domu. Takováto konstrukce izoluje 2x až 3x lépe než "běžná" konstrukce, která pouze vyhoví požadavku současné normy. Náklady mohou být stejné, ale kvalita je mnohem vyšší. Není tedy důvod pořizovat za spoustu peněz něco, co bude za pár let zastaralé.

Upozorňuji, že dům vytápěný pouze elektřinou téměř jistě nesplní požadavky na energetickou náročnost stavby, takže byste vůbec neměla dostat stavební povolení! Pro splnění požadavků byste měla instalovat tepelné čerpadlo, nebo třeba solární systém. Doporučuji řešit koncepci domu s projektantem a zohlednit zde nejen koncepci hrubé stavby, ale také spotřebu energie a hlavně náklady na provoz! Více třeba zde:
http://ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov

Máte-li zájem, můžeme více probrat na bezplatné osobní konzultaci v našem středisku v Praze nebo v Č. Budějovicích, můžete využít i bližší středisko EKIS, seznam zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk