Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.14 / dotaz č. 46363
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně fotovoltaické elektrárny na RD. S maželem se chystáme stavět. Zažádali jsem o E.ON o připojení k distribuční síti. Přišla nám Smlouva o připojení k distrubuční síti. Přemýšlíme však, že bychom si možná zřídili fotovoltaickou elektrárnu (především pro naši vlastní spotřebu, ne na výdělek). Můžeme smlouvu podepsat, nebo bude jednodušší, když možnost fotovoltaické elektrárny budeme řešit ještě před podepsáním smlouvy. Děkuji za odpověď!
Vážená paní,
v současné době vám doporučuji instalaci fotovoltaické elektrárny odložit. Podle platné legislativy musíte mít licenci na provoz, být podnikatelem a podávat daňové přiznání a platit zdravotní a sociální pojištění. Navíc musíte Energetickému regulačnímu úřadu zasílat výkazy o výrobě a platit mu za každou vyrobenou elektřinu 0,495 Kč/kWh. Přitom z provozu elektrárny nemáte žádný příjem - pouze ušetříte výdaje za vlastní spotřebu elektřiny.
Teto stav by se měl podle ERÚ změnit, ale je otázka kdy.

Pokud se rozhodnete ušetřit čas a spojit žádost o připojení domu (zřízení odběrného místa) se žádostí o připojení výrobny (FVE), pak počítejte s tím, že obvyklá lhůta pro připojení je 12 měsíců. Pokud do té doby FVE nepřipojíte, musíte požádat znovu.

Přejeme hodně úspěchů se stavbou domu!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk