Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.14 / dotaz č. 46603
Dobrý den.Poradíte mi jak nestraně vybrat výrobce panelů-typ(testy atd.)

Děkuji
Výběr panelů záleží na celé řadě okolností a až v konečné fázi na kvalitě jednotlivých výrobků.Ty lze porovnávat dle údajů výrobce, které jsou zjišťovány měřením v laboratoři. Hlavním ukazatelem je pak jejich účinnost. Laboratorní účinnost se však nerovná účinnosti na reálné instalaci. Typ panelu, který má dobrou účinnost při přímé sluneční radiaci, bude mít horší účinnost při difuzní radiaci proti jinému panelu, nebo některé typy mají vyšší účinnost při kolmém dopadu slunečního záření, jiné při dopadu z úhlu. Dále záleží na „zasklení“ panelů atp.

V první řadě je tedy nutné posoudit účel/výkon elektrárny, dále plochu instalace, její sklon a orientaci, umístění (lokalita v ČR-intenzita přímé a difuzní radiace, svit, okolní teplota…), začlenění do stavby a rovněž objem investičních peněz (pořizovací náklady + montáž).

Během tohoto posouzení vám vyjde, jaké bude napětí panelů (12 V či 24 V), případně jakou budou mít barvu (červená dle střechy, klasická „černá“), jestli budou amorfní nebo krystalické (mono / poly), jak budou jednotlivé panely velké, kolik jich bude (vliv na cenu montáže) a jakou budou mít předpokládanou účinnost (v čase-stárnutí, při daném sklonu, orientaci a oslunění). Pak pro vybraný typ panelu a jeho aplikaci je možné vybírat dle účinnosti konkrétního výrobce, ale u kvalitních výrobců jsou rozdíly malé a vzhledem k ostatním systémovým ztrátám (kabeláž, střídač…) nemají tyto rozdíly prakticky význam.

V rámci konzultace EKIS nelze uvádět konkrétní jména výrobců, doporučujeme volit kvalitnější renomované výrobce, kde je zpravidla větší garance deklarovaných údajů a vyšší provozní spolehlivost.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel* - EKIS Praha, Seven tisk