Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.14 / dotaz č. 46696
Dobrý den, vracím se ještě k Vaši odpovědi https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/46571 ohledně hodnocení přístavby k RD, která nenavyšuje energeticky vztažnou plochu o více jak 25%.
Objekt jako celek nesplňuje Uem, tudíž musím jít "třetí cestou" - dle 78/2013 paragraf 6 odst. c. Pro všechny měněné stavební prvky obálky budovy plnit doporučené hodnoty normou ČSN 730540-2 a zároveň pro všechny měněné technické systémy nejsou ukazatele ENB nižší než referenční hodnota dle přílohy č.3. V mém případě žádné stavební prvky obálky budovy neměním, ale přistavuji nové. Myslí se tím tedy nové konstrukce, které musí plnit doporučené hodnoty? A co když do technických systémů vůbec nezasahuji?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ano je to jak říkáte. Pro konstrukce do kterých zasahujete a zároveň neplníte celkové Uem jsou stanoveny přísnější tedy doporučené hodnoty.
Zákon nerozlišuje, zda konstrukce zateplujete nebo vytváříte nové - rozlišuje pouze to, že se jedná o jinou než větší změnu dokončené stavby.
V případě, že žádné technické systémy neměníte, tak na stávající žádné požadavky nenasazujete, těch se to samozřejmě netýká - aneb
nikdo Vás nechce nutit při výměně oken měnit kotel.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
MPO 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk