Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.14 / dotaz č. 46744
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zpracování energetického štítku obálky budovy dle 730540-2:2011. Snažila jsem se někde dohledat pro co je možné štítek zpracovat - mám řešit přízemní objekt, který je kompaktní, ale v půdorysu je stavebně rozdělen na dvě části, které mohou být po otevření dveří propojeny v jeden celek. Obě části objektu vlastní jiní majitelé, ale budova má jedno číslo popisné a dvě orientační. Zajímalo by mě, zda lze na takový objekt zpracovat dva štítky - když jsou majitelé různí.
Dobrý den,
Pokud potřebujete zpracovat energetické štítky obálky budovy na dvě části jednoho objektu, tak v tom nevidím v zásadě problém. Dle ČSN 73 0540 Teplená ochrana budov je za obálku budovy považován: „soubor všech teplosměnných konstrukcí na systémové hranici celé budovy nebo zóny, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, vnitřní vzduch v přilehlém nevytápěném prostoru, sousední nevytápěné budově nebo sousední zóně budovy vytápěné na nižší vnitřní návrhovou teplotu“. Pokud dělící rovina bude v objektu oddělovat přilehlé prostory se stejným vnitřním prostředím, pak se tyto plochy nebudou do teplosměnné plochy zahrnovat a výsledek by měl být stejný, jako štítek pro celou budovu.
Na druhou stranu energetický štítek obálky budovy, řeší budovu jako celek a ne vlastnická práva. Principálně budova nemůže za počet nájemníků nebo vlastníků, pořád je to jedna budova. V případě, že by ve více podlažní budově každé patro vlastnil někdo jiný, bylo by podivné zpracovávat štítek na každé patro zvlášť. Osobně bych zpracoval štítek na celou budovu bez ohledu na majetkoprávní vztahy.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk