Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.14 / dotaz č. 46786
Dobrý den,

stavím rodinný domek (obvodové zdivo Porotherm 44 EKO+ Profi) a chci zde osadit dřevěná špaletová okna, kde vnější křídla budou opatřeny dvojsklem. Prosím proto o informaci, jaká je optimální šíře špalety (t.j. vzdálenost mezi vnějšími a vnitřními křídly) z hlediska maximálního akustického útlumu (vzduchové neprůzvučnosti) a také z hlediska tepelné izolace (nízké hodnoty U) celého okna.

Děkuji.
Dobrý den, šíře špalety na zvukovou neprůzvučnost ani na tepelně izolační schopnost má jen okrajový vliv.

Zvuková izolace oken a dveří se vyjadřuje hodnotou „indexu vzduchové neprůzvučnosti“ Rw. Obecně platí, že čím je uváděná hodnota Rw vyšší, tím lépe zvukově izolační okna kupujeme.

Současná nová moderní okna s izolačním trojsklem vykazují index vzduchové neprůzvučnosti Rw = 34 dB, s izolačním dvojsklem pak Rw = 32 dB. S tímto základním zasklením se okna řadí do třídy zvukové izolace II. (30 – 34 dB). Pro porovnání je třeba uvést, že stará špaletová okna, stejně jako zdvojená okna (paneláková, rekordky) se svým Rw pohybují kolem hodnoty 25 dB. Zároveň je třeba si uvědomit že každé 3 dB rozdílu znamenají zvýšení zvukové izolace cca na dvojnásobek.
Tepelná izolace oken a dveří se vyjadřuje hodnotou „součinitele prostupu tepla“ Uw. Tato hodnota vyjadřuje množství tepla, které unikne 1 m2 okna za 1 sekundu při rozdílu teplot v exterieru a interieru 1 stupeň Kelvina. Obecně platí, že čím je uváděná hodnota Uw nižší, tím lépe tepelně izolující okna kupujeme.

Současná nová moderní okna s dvojsklem vykazují Uw kolem hodnoty 1,2 W.m-2.K-1, s trojsklem pak Uw hodnoty mezi 0,7 a 1,0 W.m-2.K-1. Pro porovnání je třeba uvést, že stará špaletová okna, stejně jako zdvojená okna (paneláková, rekordky), nebo třeba i ta úplně první plastová okna a eurookna ze začátku 90.let vykazovaly Uw na úrovni cca 3,0 W.m-2.K-1.

Investicí do nových oken s dvojsklem tedy běžně zlepšíme tepelnou izolaci oken cca 2,5x. Pokud si pořídíte okna s trojsklem, vylepšíte tepelnou izolaci otvorových výplní dokonce 3x až 4x.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Ostatní
tisk