Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.14 / dotaz č. 47097
Dobrý den, dotazy:
1.při výpočtu energeticky vztažné plochy se nezapočítavají plochy nevytápěných nebo netemperovaných prostor jako jsou např. schodiště, garáže, sklepy, půdy, komory mimo byt apod., které jsou součástí domu?
2.je nutné v panelovém domě osadit radiatory ve sklepních místnostech, na schodištích, v prádelnách, apod. rozúčtovači topných nákladů?
Děkuji za odpověď
Vážený pane,
energeticky vztažná plocha je podle zákona 406/2000 Sb. definována takto:
"celkovou energeticky vztažnou plochou [se rozumí] vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy"
Z toho vyplývá, že pokud v daném prostoru není vytápění, větrání, chlazení či zvlhčování vzduchu, pak se jejich plocha nezapočítává. Podle oficiálního webu MPO se do en. vztažné plochy se započítávají i všechny prostupy, jako šachty, schodiště a světlíky ap.
http://www.prukaznadum.cz/caste-otazky
Plocha se započítává včetně stěn. Například je-li v domě vytápěná garáž, započítává se i plocha příčky mezi garáží a vytápěným prostorem.

Povinnost osadit termostatické ventily (nebo podobné zařízení) je definována v zák. 406/2000 Sb. (§7 odst. 4) takto:
"Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů"
Nehovoří se o radiátorech v bytech, ale v budově. Z logiky věci vyplývá, že regulace by měla být i v nebytových prostorách. Rovněž pro tyto prostory musíte znát spotřebu tepla, abyste ji pak mohl rozpočítat mezi uživatele budovy. Zejména při použití indikátorů, které neměří skutečné množství tepla dodaného do radiátoru, nemůžete rozpočítat celkové množství tepla správně, pokud "neměříte" všechny radiátory.
Podle vyhlášky 372/2001 Sb. platí, že "nemá-li zúčtovací jednotka, byt či nebytový prostor svého konečného spotřebitele, rozumí se konečným spotřebitelem vlastník". To znamená že spotřebu v kočárkárně apod. platí vlastník, resp. SVJ.


S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný