Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.14 / dotaz č. 47134
Dobrý den,
máme na střeše našeho domu FVE, která je registrována na manžela. Jak máme postupovat, pokud bychom chtěli, aby byla přepsána na mě? Ná stránkách ERÚ jsem nalezla formulář žádost o změnu, ale přesný postup mi není jasný.
Děkuji
Dobrý den,
při změně majitele elektrárny musí ERÚ vydat novou licenci pro podnikání v energetice, a to novému majiteli (Vám). Původní majitel současně zažádá o zrušení licence (nebo mu ji ERÚ zruší sám). Viz výtah ze staršího metodického pokynu ERÚ níže.
Při žádosti o licenci musíte splnit podmínky podle en. zákona (bezúhonnost a odbornou způsobilost - ta se neprokazuje u zdrojů do 20 kW). Musíte doložit i vlastnictví elektrárny, zřejmě tedy nějakou darovací nebo kupní smlouvou. Důležité je, aby majetkově přešla elektrárna na Vás ke stejnému datu, jako bude datum zahájení licencované činnosti na Vašem novém rozhodnutí. Nemělo by se vám stát, že se majitelkou elektrárny stanete např. v květnu 2014 a ERÚ vám vydá licenci třeba až od září 2014 - v tomto mezidobí by elektrárnu nesměl provozovat manžel ani Vy a přišli byste o příjem z prodeje a zelených bonusů. Doporučuji poradit se s právníkem a uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí (o převodu FVE).

Přejeme hodně úspěchů při podnikání!
J. Truxa, K. Srdečný


Výtah z metodického pokynu ERÚ:
Na základě doložení smlouvy o převodu podniku lze při splnění podmínek energetického zákona vydat licenci s termínem zahájení ke dni účinnosti smlouvy. Zároveň je nezbytné, aby souběžně s žádostí kupujícího o licenci prodávající podal žádost o zrušení licence (je-li jejím držitelem) ke dni předcházejícímu dni zahájení licencované činnosti a doložil náležitosti této žádosti podle ustanovení § 10 energetického zákona.
Nebude-li s žádostí kupujícího o licenci podána i žádost prodávajícího o zrušení stávající licence (je-li jejím držitelem), zahájí ERÚ řízení o zrušení této licence, protože na každé energetické zařízení lze vydat pouze jednu licenci (§ 8 odst. 3 energetického zákona).
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk