Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.14 / dotaz č. 47280
Dobry den,
prosim Vas o informaci, zda je nutne nechat vyhotovit energeticky stitek budovy v pripade, ze jsem 50% vlastnikem rodinneho domu a nyni budu od sourozence kupovat jeho cast RD ?

Dekuji za odpoved a preji pekny den

Dobrý den,

odpovědi na některé otázky týkající se zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění jsou prezentovány na www.mpo.cz následující cestou:
Energetika a suroviny (odkaz v menu vlevo)
Energetická legislativa (odkaz v menu vlevo)
Často kladené dotazy k zákonu č. 406/2000 Sb.

Předpokládám, že dům není zápisem v Katastru nemovitostí fyzicky rozdělen na ucelené části a vy kupujete jeho ideální polovinu (tedy podíl, nikoliv skutečnou poloviční část). Odpověď na Váš dotaz je v tomto případě obsažena v dotazu č. 29, z jehož odpovědi cituji:

Spoluvlastnický podíl občanský zákoník nechápe v reálném smyslu, tedy jako určitou fyzicky vymezenou část věci, ale ideálně: Podíl vyjadřuje míru, kterou se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví ke společné věci. Vyjádření výše spoluvlastnického podílu však naprosto neznamená, že by spoluvlastník byl výlučně vlastníkem určité hmotné části společné věci, třebaže by svou velikostí odpovídala výši jeho
spoluvlastnického podílu. Dělené je tedy právo k věci, jež přísluší více osobám, zatímco věc je hmotně nedělena. Volnost spoluvlastníka se týká pouze nakládání s jeho spoluvlastnickým podílem, nikoliv nakládání s celou společnou věcí, terminologií zákona s budovou jako takovou, nebo s její reálně určenou částí, terminologií zákona s ucelenou částí budovy. Z chápání spoluvlastnického podílu vyplývá, že nejde ani o budovu ani o ucelenou část
budovy ve smyslu zákona. Proto jsme toho názoru, že na prodej spoluvlastnického podílu se povinnosti upravené v § 7a nevztahují, pokud nejsou jejich součástí ucelené části budovy. V případě, že tedy vlastník vlastní „pouze“ podíl nějaké ucelené části budovy, POVINNOST VYPRACOVAT PENB ZE ZÁKONA VLASTNÍKOVI TOHOTO PODÍLU NEVYPLÝVÁ RESP. NEVZNIKÁ.

Dle mého názoru je formulace jasná a jednoznačná, přesto si Vás dovoluji upozornit na informaci obsaženou v úvodním odstavci výše uvedeného dokumentu.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk