Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.14 / dotaz č. 47606
Dobrý den,
prosím o radu týkající se energetických štítků budov.
Jsme společenství vlastníků, bytový dům má 11 bytových jednotek, v domě 2 nebytové prostory a jeden nebytový prostor (původně dílna) mimo budovu domu.
Každá jednotka má své vlastní vytápění.
Není mi zcela jasné, kdy je potřeba zařídit energ. štítky bytů, nebo budovy.
Pochopil jsem u prodeje (prodej domu nepřichází v úvahu) bytu.
Ale jak je to u pronájmů, které jsou už uzavřeny a pokračují a pak případně u nových pronájmů ať už bytů. nebo nebyt. prostor.
A nerozumím, zda štítek budovy, nebo jednotlivých bytů, když jednotky mají každá vlastní vytápění.

Děkuji

Vážený pane, děkuji za vaše dotazy.

1/ Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) se zpracovává vždy pro celý dům, nikoli pro jednotlivé byty. Způsob vytápění se uvádí v protokolu k PENB. To že má každý byt vlastní zdroj tepla není rozhodující.
2/ PENB je povinný při prodeji bytu již od roku 2013.
3/ PENB bude povinný při pronájmu bytu nebo nebyt. prostoru od 1. ledna 2016. Jde o nové pronájmy. Pokud se jedná o prodloužení stávajícího pronájmu, PENB být nemusí.
4/ Majitel bytu (či nebyt. prostoru) má povinnost ukázat PENB zájemci o koupi nebo pronájem. Při podpisu smlouvy mu pak musí předat originál nebo ověřenou kopii PENB. Z tohoto důvodu je lepší nechat si zpracovat PENB ve více exemplářích a nezabývat se později ověřováním. PENB platí 10 let.
5/ Bez ohledu na to, zda se v domě prodává nebo pronajímá byt či nebyt. prostor, musí mít bytové domy PENB od určitého data stejně zpracovaný:
domy nad 1500 m2 musí mít PENB od 1.1.2015
domy nad 1000 m2 musí mít PENB od 1.1.2017
domy do 1000 m2 musí mít PENB od 1.1.2018
Povinnost se odvozuje od tzv. energeticky vztažné plochy, která je větší než podlahová plocha bytů. Zjednodušeně jde o zastavěnou plochu x počet vytápěných podlaží (odečítají se sklepy, garáže a jiné nevytápěné prostory).

Více např. na
http://www.prukazybudov.cz/
http://www.prukaznadum.cz/

Přeji hezký den!
K. Srdečný