Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.14 / dotaz č. 49301
Dobrý den,
chtěli bychom si postavit pasivní dům. Už jsem absolvoval pár úvodních schůzek s projektantem. V současné době přemýšlím nad způsobem vytápění. Nejraději bych topil dřevem ( nebo elektřina), protože mi to přijde nejvýhodnější. Samozřejmě vím, že pasivní dům a zdroj, který potřebuje kyslík, nejde moc dohromady. Projektantem mi již byla navrhnuta garáž a vstupní chodba, které by vzduchotěsné nebyly. Proto mě i napadlo řešení vybudování malé kotelny, která by také nebyla součástí vzduchotěsného obalu. Tam by byl umístěn malý kotel na pevná paliva a ten by vyhříval akumulační nádrž umístěnou v technické místnosti vzduchotěsné části. Nikde jsem takové řešení nenašel, tak nevím, jestli má představa není příliš naivní. Děkuji za odpověď
Vážení, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
Je třeba si uvědomit, že potřeba tepla na vytápění a větrání objektu v pasivním standardu bude velmi nízká, podle velikosti do cca 3 až 5 kW. Průměrná potřeba tepla během topné sezóny bude dále asi poloviční. Tak malý zdroj tepla na pevná paliva se v zásadě ani nevyrábí, řešením je samozřejmě akumulátor tepla. Celá instalace systému (kotel, komín, akumulátor, potrubí, čerpadla, regulace, objekt „malé kotelny“) nebude levná ( min cca 100,- tis. Kč?). Je otázka, jaká bude potom ekonomická návratnost.
Vhodnější jako špičkový zdroj tepla se zde jeví elektřina nebo kombinace elektřina + malé tepelné čerpadlo na větrací vzduch s přípravou TV. Samozřejmostí je rekuperační větrání a případné využití fotovoltaických panelů.
(Poznámka : Obecně lze v objektech realizovat i krbová kamna se samostatným přívodem spalovacího vzduchu, avšak interiér objektu v pasivním standardu s velmi malou tep. ztrátou se však bude velmi brzy přehřívat a teplo bude třeba neekonomicky odvětrat. Při požadavku stavebníka na „viditelný oheň“ v pasivním rod. domě se uvedené řeší např. malými biokrby na líh).
Obecně se dá doporučit co nejjednodušší technické řešení, když už jsme investovali úsilí i peníze do výstavby pasivního rod. domu, jehož hlavním účelem je minimalizace spotřeby energií. Pokud budou roční náklady na vytápění např. 15 až 20,- tis Kč, proč si ještě připravovat problémy se složitým energetickým systémem.
Pokud by byl z Vaší strany zájem tuto problematiku blížeji konzultovat, doporučuji si v této oblasti domluvit v našem poradenském středisku osobní konzultaci. Případnou konzultaci doporučujeme předem telefonicky dohodnout na tel. 777 068 745 (Ing. M.Tovačovský).
S pozdravem Ing. M. Tovačovský, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Milan Tovačovský* - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk